AUTOR: N.B.
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

12. RUJNA 2012. 22:18h

U borbu protiv Alzheimera naoružani špinatom i citrusima

Foto

Život
0

Tekst

Špinat bi uskoro ponovno mogao postati popularan, i to upravo kod starije generacije, jer prema istraživanju njemačkog sveučilišta špinat smanjuje demenciju, jedan od simptoma Alzheimerove bolesti.

Naime njemački su znanstvenici sa Sveučilišta u Ulmu promatrali razlike između 74-ero ljudi s blagim Alzheimerom i 158 potpuno zdravih osoba. Sudionici istraživanja bili su u dobi od 65 do 90 godina, a prošli su neuropsihološko testiranje u kojem su odgovarali na pitanja u svom životnom stilu, a izračunat im je i indeks tjelesne mase kao i analiza uzoraka krvi.

Znanstvenici su zatim otkrili da postoji niska razina koncentriranog seruma s antioksidanskom vitaminom C i beta-karotenom u ispitanika koji boluju od blage demencije, naspram onih koji su zdravi.

- Potrebne su dugoročne studije s više ispitanika kako bi se potvrdio rezultat da vitamin C i beta-karoten mogu djelovati preventivno na razvoj Alzheimerove bolesti - zaključuje vođa tima, epidemiolog i profesor Gabriele Nagel.

I dok se vitamin C može pronaći u svim citrusima, mrkva, špinat i marelice su idealan izvor beta-karotena, prenosi Daily Mail.

Studiju je poduprlo i njemačko ministarstvo znanosti kao i Europska unija, a objavljeno je u Journal of Alzheimer's Disease.