AUTOR: I.T.
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

8. STUDENOG 2013. 13:09h

VELIKO ISTRAŽIVANJE Bliski Istok i Sj. Afrika najdepresivniji, a Hrvatska?

Foto

Život
0

Tekst

 

Područja s najvišim stopama depresije u svijetu su Bliski Istok i Sjeverna Afrika, pokazali su rezultati istraživanja australskog sveučilišta u Queenslandu.
Takvo stanje rezultira kraćim životnim vijekom za po čak nekoliko godina, piše Washington Post. Istraživači tvrde kako je depresija drugi najčešći uzrok nesposobnosti, te da od nje pati gotovo četiri posto svjetske populacije.
Istraživanje se koristilo unaprijed poznatim podacima o prisutnosti raznih oblika kliničke depresije u svakoj pojedinoj zemlji. Općenito gledajući, ljudi koji žive u zemljama s većom brigom za zdravlje i dostupnijim zdravstvenim sustavom manje boluju od depresije. Uz Bliski Istok i Sjevernu Afriku, na popisu najdepresivnijih dijelova svijeta su i Istočna Europa, te Karibi. Teret depresije, tj. učinci takvog stanja na životnu dob, koja je zbog njega znatno kraća, također prati stopu depresije, pa je najveći u Afganistanu, a slijede Eritreja, Ruanda, Bocvana, Gabon, Hrvatska, Nizozemska i Honduras. 
U međuvremenu najniža stopa depresije zabilježena je u Istočnoj Aziji, a slijede je Australija i Novi Zeland te Jugoistočna Azija.