8. STUDENOG 2013. 13:09h

VELIKO ISTRAŽIVANJE Bliski Istok i Sj. Afrika najdepresivniji, a Hrvatska?

Foto

Život
0

Tekst

 

Područja s najvišim stopama depresije u svijetu su Bliski Istok i Sjeverna Afrika, pokazali su rezultati istraživanja australskog sveučilišta u Queenslandu.
Takvo stanje rezultira kraćim životnim vijekom za po čak nekoliko godina, piše Washington Post. Istraživači tvrde kako je depresija drugi najčešći uzrok nesposobnosti, te da od nje pati gotovo četiri posto svjetske populacije.
Istraživanje se koristilo unaprijed poznatim podacima o prisutnosti raznih oblika kliničke depresije u svakoj pojedinoj zemlji. Općenito gledajući, ljudi koji žive u zemljama s većom brigom za zdravlje i dostupnijim zdravstvenim sustavom manje boluju od depresije. Uz Bliski Istok i Sjevernu Afriku, na popisu najdepresivnijih dijelova svijeta su i Istočna Europa, te Karibi. Teret depresije, tj. učinci takvog stanja na životnu dob, koja je zbog njega znatno kraća, također prati stopu depresije, pa je najveći u Afganistanu, a slijede Eritreja, Ruanda, Bocvana, Gabon, Hrvatska, Nizozemska i Honduras. 
U međuvremenu najniža stopa depresije zabilježena je u Istočnoj Aziji, a slijede je Australija i Novi Zeland te Jugoistočna Azija. 

 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!