18. SVIBNJA 2013. 10:44h

VIDEO: Udar meteora izazvao snažan bljesak na Mjesecu

Foto

Život
0

Tekst

Praćenjem Mjeseca automatskim teleskopom zabilježene su snimke stijene teške oko 40 kilograma kako udara u površinu Mjeseca stvarajući snažan bljesak, objavili su u petak znanstvenici NASA-e.

Eksplozija, koja se dogodila 17. ožujka, bila je najveća otkako je američka svemirska agencija prije osam godina počela nadgledati Mjesec zbog udara meteorita.

"Riječ je bila o eksploziji koja je deset puta sjajnija od bilo čega što smo do sada vidjeli", kazao je u priopćenju Bill Cooke iz NASA-ina specijaliziranog ureda u Marshall Space Flight Centeru u Huntsvilleu, u Alabami.

NASA-in satelit koji se nalazi u Zemljinoj orbiti sada je u potrazi za novoformiranim kraterom, za koji znanstvenici procjenjuju da bi mogao biti širine 20 metara.

Bljesak na Mjesecu nakon ovog udara meteora bio je toliko snažan da ga je svatko tko je u tom trenutku gledao Mjesec mogao vidjeti i bez teleskopa, priopćila je NASA.

Nakon pregleda digitalnih snimki jednog od teleskopa uključenih u program znanstvenici su procijenili da je stijena promjera 0,3 metra udarila u Mjesec snagom kakvu bi pri eksploziji imalo 5 tona TNT.

Iste noći kamere su zabilježile i neuobičajeno velik broj meteora kako ulaze u Zemljinu atmosferu. Većina njih je izgorjela puno prije dospijevanja na zemlju.

No to se ne događa uvijek, primjerice, u veljači je asteroid promjera koji se procjenjuje na 20 metara eksplodirao iznad ruskog grada Čeljabinska oštetivši zgrade i razbivši prozore, zbog čega je 1.500 ljudi bilo ranjeno. To je bio najveći objekt koji je pogodio Zemlju nakon 1908. godine.

NASA-in stručnjak Cooke vjeruje kako su udar u površinu Mjeseca i kiša meteora koja je istoga 17. ožujka pala na Zemlju međusobno povezani, rezultat činjenice da su putovali istim dijelom svemira.

"Pratit ćemo znakove mogućeg istog zbivanja iduće godine kada će sustav Zemlja-Mjesec prolaziti istim dijelom svemira", kazao je NASA-in stručnjak.

(Hina)
 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!