LOŠA PREHRANA

20. LISTOPADA 2008. 12:08h

Za bolju plodnost povećajte unos folne kiseline

Tekst

Planiraju li dijete sa svojom partnericom, pripadnici jačeg spola trebali bi prestati s pušenjem, te smanjiti unos kave i alkohola.

Muškarci koji žele postati očevi trebali bi u svoju prehranu uvrstiti dovoljno folne kiseline, ali i ostalih vitamina, tvrdi australska stručnjakinja za plodnost, Anne Clark, piše Webindia.

-.-clipart-.-
Photo clipart  
Isto tako, planiraju li dijete sa svojom partnericom, pripadnici jačeg spola trebali bi prestati s pušenjem, te smanjiti unos kave i alkohola.

Anne Clark do ovih je zaključaka došla nakon što se studija provedena na više od 800 muškaraca pokazala da je uzrok slabe plodnosti najčešće loša prehrana i manjak važnih nutrijenata u organizmu od kojih su za plodnost najvažniji folati i vitamin D.

Isto tako, velik broj muškaraca obuhvaćenih istraživanjem imao je velik broj oštećenih spermija na koji najviše utječe stil života, a posebno pušenje i prekomjerna konzumacija alkohola.

Ono na što posebno upozorava Anne Clark jest da muškarci shvate svoju ulogu i odgovornost kad je u pitanju trud oko začeća kao i to da žele li postati očevi moraju promijeniti svoj dotadašnji način života.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!