TEKST: A.D.
FOTO: Arhiv
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

GOJAZNOST BEZ RAZLOGA

21. LISTOPADA 2009. 21:57h

Zbog čega se nekontrolirano debljate?

Tekst

Mnogi se često žale da ne jedu skoro ništa, a ipak se debljaju. Uzrok tome krije se u raznim bolestima i poremećajima organizma.

Gojaznost je sigurno najveći moderni neprijatelj ljudskog roda. Ipak, za vitku liniju dobro je poznat recept: pravilna prehrana i fizička aktivnost. S druge strane, mnogi se često žale da ne jedu skoro ništa, a ipak se debljaju. Ponekad je i to točno, a tada se povećanje težine ne pripisuje pogrešnoj prehrani i manjku fizičke aktivnosti, nego raznim bolestima i poremećajima organizma, piše Zenskikafe.

Evo koji bi mogli biti uzroci debljanja:

Zadržavanje vode

Određeni poremećaji izazivaju oticanje pojedinih dijelova tijela. Dolazi do zadržavanja većih količina tekućine, koja bi se u normalnim okolnostima izlučila kroz mokraću. Na primjer, od nekih bubrežnih bolesti otiču noge, a u slučaju ciroze jetre tekućina se nakuplja u području trbuha.

-.--.-
Poremećaji štitnjače

Najčešće bolesti gojaznosti povezane su sa radom štitne žlijezde, koja se nalazi u dnu vrata, ispred dušnika. Ona proizvodi hormone koji drže pod kontrolom brojne kemijske reakcije u organizmu. Kada ona smanji proizvodnju, dolazi do usporavanja metabolizma i povećanja težine. Također, može doći do debljanja ukoliko dođe do upale štitne žlijezde, koja može biti izazvana virusom ili bakterijom.

I tumor deblja

Određeni tumori mogu izazvati povećanje težine, posebno oni na nadbubrežnim žlijezdama, gušterači i hipotalamusu. Hipotalamus kontrolira simpatički živčani sustav, između ostaloga i mehanizmom apetita. Tumor gušterače, žlijezde smještene iza želuca koja proizvodi inzulin, može izazvati debljanje.

Oprezno s ljekovima

Gojaznost uzrokuju i neki ljekovi, na primer kortizon (koji se koristi za liječenje upale i alergijskih reakcija), benzodijazepin (protiv tjeskobe i depresije), neuroleptici (za liječenje šizofrenije), neki antibiotici, oralna kontracepcijska sredstva…

Najvažnije je biti iskren prema sebi i pratiti svoje hranidbene navike. Ukoliko dođete do zaključka da stvarno ne jedete toliko da bi se debljali, potražite pomoć i savjet liječnika.