7. STUDENOG 2012. 21:16h

Znaci starenja ukazuju na rizik od bolesti srca

Ruke starice.

Foto

Život
1

Tekst

Vidljivi znaci starenja nisu samo pitanje taštine nego mogu ukazivati i na postojanje rizika od bolesti srca, pokazalo je dansko istraživanje.

Osobe koje imaju tri od četiri znaka starenja poput povlačenja linije vlasišta na sljepoočnicama, ćelavosti na tjemenu, nabora na uškama i žućkastih masnih nakupina uz očne kapke imaju 57 posto veći rizik za srčani udar i 39 posto veće izglede za razvoj bolesti srca.

Žućkaste ksantelazme oko kapaka najjači su indikator mogućih bolesti srca, pokazuje dugoročno istraživanje čiji su rezultati predstavljeni u utorak na sastanku Američkog udruženja za bolesti srca u Los Angelesu. Postojanje samo toga znaka nosi 35 posto veći rizik za srčani udar.

"Vidljivi znakovi starenja odražavaju fiziološku ili biološku starost i neovisni su od kronološke dobi", kaže dr Anne Tybjaerg-Hansen koja je vodila istraživanje na sveučilištu u Copenhagenu.

Znanstvenici su utvrdili da sijeda kosa i bore ne navješćuju bolesti srca nego samo odražavaju kronološku dob osobe.

Istraživanje je započelo 1976. i obuhvatilo je gotovo 11 tisuća osoba starijih od 40 godina kod kojih su praćeni znakovi starenja i proučavana njihova veza s razvojem zdravstvenih tegoba. (Hina)