AUTOR agencija vlm
Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje Pogledaj dalje

1. VELJAčE 2012. 14:04h

Znanstvenici razvili tehnologiju kojom možemo čitati tuđe misli!

Foto

Život
1

Tekst

Znanstvenici su prateći moždane valove pacijenata koji su pomišljali na određene riječi uspjeli demonstrirati zapanjujuću metodu rekonstrukcije riječi. Sposobnost konstruiranja misli u riječi zasniva se na skupljanju električnih signala izravno iz pacijentova mozga. "Slušajući" signale pacijenata, javlja BBC, računalo je uspjelo konstruirati zvuk riječi o kojima su razmišljali.

Ova metoda mogla bi pomoći u komunikaciji s pacijentima u komi ili pak paraliziranim osobama.

Brian Pasley s kalifornijskog sveučilišta Berkeley i njegov tim za svoje su otkriće iskoristili metodu rekonstrukcije stimulansa. Tim se usredotočio na dio mozga znan kao nadređeni temporalni girus. Ovo široko područje mozga nije samo dio moždanog slušnog aparata nego i jedna od moždanih regija "višeg ranga" koja nam pomaže pri pronalaženju lingvističkog smisla zvukova koje čujemo.

Pasleyjev tim pratio je moždane valove 15 pacijenata kojima su tijekom operacije mozga neophodne zbog tumora ili epilepsije puštali audiosnimke različitih riječi i rečenica. Važno je bilo odvojiti kaos u promatranom dijelu mozga na čije električne signale su utjecale audiosnimke. Kako bi to postigli, osmislili su računalni model koji im je pomogao razlikovati koji dio mozga reagira na koju frekvenciju zvuka.

Uz pomoć tog računalnog modela, kad su pacijentima puštene snimke riječi o kojima trebaju razmišljati, tim je uspio pogoditi koju riječ su odabrali nakon čega su uspješno rekonstruirali neke riječi koristeći zabilježene moždane valove koje su zatim ponovno pretvorili u zvuk na osnovu onoga što je računalni model prepoznao.