Japanski obrambeni proračun bi mogao po prvi puta preći 5 bilijuna yena

Japanski obrambeni proračun za narednu fiskalnu godinu vjerojatno će po prvi put preći 5 bilijuna yena (40 milijarda dolara), rekli su vladini izvori, dok se vojska priprema za proširenu ulogu prema novom sigurnosnom zakonu.

Proračun za 12 mjeseci od travnja 2016. će uključiti i sredstva za kontroverznu američku vojnu bazu koja će zamijeniti zračnu bazu američkih marinaca Futemna na južnom otoku Okinawi u kojoj je smješten najveći dio američkih vojnih snaga u Japanu.

Ministarstvo obrane zatražilo je u kolovozu proračun od 5,09 bilijuna yena koji će u sebe uključiti i troškove utvrđivanja razvučenog lanca otoka u Kineskom moru na koji pravo polaže i Peking.

Poslovni list Nikkei piše u petak kako će ta brojka biti smanjena na 5,04 bilijuna što je povećanje u odnosu na 4,98 bilijuna za ovu fiskalnu godinu i četvrto uzastopno povećanje otkako je premijer Shinto Abe preuzeo dužnost u prosincu 2012. okončavši smanjivanje troškova obrane.

Zbog slabljenja yena, međutim, veća potrošnja ne znači nužno i da će Tokio ojačati mogućnosti za kupovinu oružja visoke tehnologije od kojega dobar dio dolazi iz Sjedinjenih Država.

Parlament je u rujnu prihvatio zakon koji dopušta japanskoj vojsci da se bori izvan zemlje u obrani prijateljske države koja bude napadnuta po prvi put od poraza Japana u Drugom svjetskom ratu.

Suočen s a sve većom kineskom vojnom prodornošću Japan se okreće od obrane svojih sjevernih područja od smanjene ruske prijetnje prema raspoređivanju lakših, pokretljivijih snaga u Istočnom kineskom moru i zapadnom Pacifiku.

Japan upravlja lancem nenastanjenih otoka u Istočnom kineskom moru koje zove Senkaku a Peking Diaoyu polažući isto tako pravo na te otočiće.

Proračun za 2016/17 će uključiti i dodatna sredstva za planirano preseljenje zračne baze Futenma u manje naseljen dio Okinawe, piše Nikkei. Sjedinjene Države i Japan su se dogovorili 1996. da zatvore Futenmu i presele je drugdje na otoku, ali je preseljenje zapelo jer se stanovnici Okinawe protive zabrinuti bukom, onečišćenjem i kriminalom i ogorčeni onim što oni vide kao nepravedan teret sigurnosnog sporazuma koji podnose.

(Hina)