Newyorška policija svjesna videa IS-a, kaže da nema specifičnih prijetnji

Newyorška policija svjesna je nove objavljene video snimke na kojoj IS poručuje da je najveći američki grad potencijalna meta napada poput onog u Parizu prošli tjedan, no u srijedu je rekla da nema trenutnih ni specifičnih prijetnji.

“Neki dijelovi video snimke nisu novi, a ona ponavlja poruku da New York ostaje glavna teroristička meta”, priopćio je u izjavi zamjenik šefa newyorške policije Stephen Davis. “Premda ne postoji trenutna ili specifična prijetnja gradu i dalje smo u stanju najviše budnosti”, rekao je.

Video snimka, koja traje blizu šest minuta, uključuje scene koje izgleda da pokazuju kako se bombaš samoubojica priprema i zatvara kožnu jaknu, prema objašnjenju koje je dala obavještajna skupina SITE iz Marylanda, organizacija koja prati džihadističke skupine.

Isječak pokazuje kratki pogled na Times Square i zatim na bombaša samoubojicu koji drži nešto što izgleda kao okidač, objašnjava SITE. Većinu snimke čine scene Pariza i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

“IS-ova snimka New Yorka preuzeta je iz video snimke koju je skupina objavila u travnju ove godine. I dok je New York bio meta IS-a, i još uvijek jest, današnja video snimka ne treba izazivati bilo kakvu vrstu panike”, ustvrdila je direktorica SITEA Rita Katz u e-mailu Reutersu.

Glavna savjetnica američkog predsjednika Baracka Obame za borbu protiv terorizma Lisa Monaco rekla je u srijedu da su američki dužnosnici svjesni potencijalne prijetnje IS-a, ali da u ovom trenutku “nema vjerodostojne prijetnje” protiv SAD-a.

Ona je naglasila da američka vlada provodi stroge provjere sirijskih izbjeglica.

(Hina)