Otkazana sjednica Gospodarsko-socijalnog Vijeća

Sjednica Gospodarsko-socijalnog Vijeća, koja se trebala održati u ponedjeljak, otkazana je zbog nedostatka kvoruma, budući da na sjednicu nije došao dovoljan broj ministara iz Vlade.

Predstavnici sindikata i poslodavaca jutros su obaviješteni o otkazivanju sjednice na kojoj su trebale biti, između ostalog, izmjene  Zakona o strancima, prioriteti i ciljevi politike zapošljavanja u Hrvatskoj, izvješće o radu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i prijedlog privremene obustave dijela Programa mjera aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti HZZ-a u 2016. godini.

Otvoreno pismo Vladi, što ga potpisuju Mladen Novosel, predsjednik GSV-a ( SSSH), te Damir Kuštrak, dopredsjednik GSV-a (HUP), prenosimo u cijelosti:

Odmah po konstituiranju Vlade RH dali ste potporu socijalnom dijalogu i uključivanju socijalnih partnera u proces oblikovanja, provedbe i evaluacije javnih politika. No, čini se da je na tome i stalo. U gotovo pet mjeseci djelovanja Vlade, Gospodarsko-socijalno vijeće sastalo se samo tri puta. Predstavnici socijalnih partnera bili su uključeni u radne skupine za samo nekoliko važnih zakona, a i sjednice povjerenstava GSV-a nerijetko se otkazuju zbog nedostatka kvoruma.

Smatrajući kako ministri, kao članovi Vlade RH, a najodgovorniji za stanje u svojim resorima, ne znaju dovoljno o socijalnom dijalogu,  na 201. sjednici GSV-a donesen je zaključak kojim se traži održavanje zajedničke sjednice Vlade RH i GSV-a kako bi se detaljnije obradio taj mehanizam uključivanja socijalnih partnera u proces odlučivanja. Ni dva mjeseca kasnije još uvijek nema odgovora s Vaše strane na tu inicijativu.  Dodatno razočaranje donijelo je današnje (ponovno) otkazivanje 203. sjednice GSV-a (30.05., te 6.06.) zbog nedostatka kvoruma Vladine strane.

Poštovani,

socijalni partneri odgovornost svake vlade mjere razinom socijalnog dijaloga. Prema dosad viđenom, posebice posljednjih dana, procjenjujemo da vaša Vlada, nažalost, nema istinske volje za uspostavljanje kvalitetnog socijalnog dijaloga sa sindikatima i poslodavcima.  Imajući na umu da je odgovornost  prema socijalnim partnerima, odraz odgovornosti  prema građanima i njihovoj budućnosti apeliramo na odgovorniji i konstruktivniji pristup socijalnom dijalogu od strane aktualne Vlade. Svjesni smo krize u kojoj se Vlada nalazi, ali smatramo da minimum političke odgovornosti nalaže da se pronađe način za njezino funkcioniranje. Gospodarstvo ne može i ne smije trpjeti dodatnu štetu zbog nefunkcioniranja institucija.