Pero Kovačević: “Za preimenovanje Trga maršala potrebno je mišljenje VGČ i VMO, no ono ne obvezuje!”

Trg maršala Tita

Iako se Skupština još nije konstituirala, što je preduvjet za najavljeno preimenovanje Trga maršala Tita, povela se rasprava je li uopće moguće to učiniti bez građana. Pravnik i bivši skupštinski zastupnik Pero Kovačević pojašnjava da se bez građana, odnosno, mišljenja vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora ne može ići u nikakva preimenovanja, no ako je mišljenje pribavljeno – u preimenovanje se može ići, pa makar ono bilo i negativno.

Prijedlog preimenovanja određene javne površine – ulice, trga ili naselja, prvo mora ići na matični skupštinski odbor. Ako prijedlog na tom odboru dobije zeleno svijetlo, onda tek dolazi na dnevni red sjednice Skupštine, a prije toga potrebo je pribaviti mišljenje mjesnog odbora, odnosno, vijeća gradske četvrti.

– Milan Bandić prvo predlaže promjenu imena Trga maršala Tita Odboru za imenovanje ulica, trgova i naselja. Odbor se sastaje i prihvaća ili ne prihvaća taj prijedlog, a onda to šalje Skupštini i ta točka ulazi u dnevni red sjednice. Onda, u toj fazi, kad je točka ušla u dnevni red, prije rasprave na sjednici Gradske skupštine, potrebno je pribaviti mišljenje gradske četvrti i mjesnog odbora. Dakle, to je mišljenje predlagatelj obavezan pribaviti, no ono ne obvezuje – pojašnjava Pero Kovačević za portal Dalje dodajući da je on svojevremeno, kao gradski zastupnik, upravo zbog nepribavljanja mišljenja VMO i VGČ “skidao” točke s dnevnog reda i tražio da se postupi po Poslovniku.

– Bez pribavljenog mišljenja ne možeš, to je proceduralna pogreška koja ruši cijeli postupak, ali mišljenje kao takvo ne obvezuje Skupštinu – zaključuje Pero Kovačević.

Dakle, unatoč raznim tumačenjima i napisima, Milanu Bandiću je otvoren put za najavljeno preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, što je obećao popuštajući pod pritiskom Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića kojima je upravo to bio nulti uvjet za pregovore o skupštinskoj suradnji.

Do konca srpnja, podsjetimo, pregovori na relaciji Bandić-Esih-HDZ trebali bi biti okončani, Skupština konstituirana, a onda bi se, na prvoj redovnoj sjednici išlo u preimenovanje. Naravno, ako potencijalni koalicijski partneri putem negdje ne zapnu.