Radimir Čačić: Nemojmo se lagati, povećanje davanja za obnovljive izvore je udar na građane

Predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić održao je konferenciju za novinare u Ulici Pavla Hatza 12 na temu “Kako spriječiti poskupljenje struje za 12% koje bi građani direktno ili indirektno kroz HEP trebali platiti”. Čačić je teškim riječima napao odluke dvaju prijašnjih Vlada zbog kojih je najavljeno novo povećanje davanja za obnovljive izvore energije i povećanje cijene struje.

“Nemojmo se lagati. Ovo je još jedan udar na džepove građana. Nije bitno hoće li se uzeti iz lijevog ili iz desnog džepa, to je i dalje moj džep, kao i vaš. Pa HEP je u vlasništvu svih nas”, oštro je kritizirao predsjednik Reformista.

Kako tvrdi Čačić, Ministarstvo gospodarstva na čelu s Vrdoljakom i  Panenićem zabili su zadnji čavao u lijesu, zbog kojega je do ove konferencije moralo doći.

Naime, donesen je zakon koji je postao podloga za priključenje novih vjetroelektrana i povećao kvotu s propisanih 400 MW koji su definirani tehničkom podlogom u vrijeme kad je Čačić bio ministar na 744 MW.

Taj isti zakon koji je prihvaćen sa 75 glasova “za” na sjednici Sabora 18. rujna 2015. godine, Sabor je odbio 24. siječnja 2014. godine s jednakim brojem glasova “za”.

DSC05207“Da biste donijeli organski zakon koji se bavi električnom energijom, morate imati apsolutnu većinu. No odjednom, godinu dana poslije, zakon više nije organski i ne morate imati apsolutnu većinu. U Saboru su se događale svakakve čudne stvari. Zato i ima ugled kakav ima. Međutim, u ovom slučaju previše je slučajnosti”, rekao je Čačić te dodao kako su od ovog zakona profitirale isključivo tvrtke i krupni kapital.

Za primjer, Reformisti navode tvrtku CEMP koja će zaraditi dodatnih 65 milijuna kuna godišnje kroz 14 godina, a to će preko HEP-a ili države platiti građani.

Nakon konferencije, predsjednik Reformista odgovarao je na pitanja novinara.

Na pitanje da li je nakon izbora kontaktirao s čelnicima HDZ-a i Mosta o ovom slučaju i tome što se može napraviti, odgovor je bio kratak. “Nisam s HDZ-om i Mostom kontaktirao ni oko čega, pa tako ni oko ovoga”, zaključio je Čačić.