Skijaški spektakl i na Trgu bana Jelačića

Dalje.com

Sve je spremno za zagrebačke slalomske utrke u Svjetskom skijaškom kupu, za Snježnu kraljicu. Na Sljemenu konačno prevladavaju zimske, a ne proljetne temperature dok se za skijaše priprema i centar grada, potez od Kaptola do Manduševca na središnjem gradskom trgu.

Već u utorak na rasporedu je ženska slalomska utrka na kojoj će snage odmjeriti najbolje skijašice svijeta. Prva vožnja počinje u 13 sati, a druga u 16.15 sati. Muški slalom održat će se u četvrtak. Prva vožnja za skijaše počinje u 14.45 sati, a druga (noćna) u 18 sati.

Uz brojne navijače, obje utrke pratit će i gradonačelnik Milan Bandić, koji će u srijedu nazočiti i izvlačenju startnih brojeva za muški slalom – na Trgu bana Jelačića u 18.15 sati.

Nešto kasnije u srijedu, u 19.45 sati, Zagrepčani i turisti nazočit će pravom pravcatom skijaškom spektaklu u samom središtu grada – Utrci legendi kojom će biti obilježena 50. obljetnica FIS Svjetskog kupa u alpskom skijanju. Za to se u ovim trenucima priprema posebna staza od Kaptola do Manduševca na Trgu bana Jelačića na koju će se kamionima dopremiti sljemenski snijeg. Stazom legendi će se između ostalih spustiti i Janica i Ivica Kostelić. Nakon utrke, staza će biti “ostavljena” građanima i turistima na korištenje, a za najmlađe bit će tamo organizirana i škola skijanja.

Napomenimo još na kraju i kako će u vrijeme trajanja Snježne kraljice na snazi biti i posebna regulacija prometa u dijelovima grada oko okretišta Mihaljevac te u zoni središnjeg gradskog trga. Na Sljeme će, pak, kao i svake godine voziti izvanredne autobusne linije.

Izvanredna organizacija počinje tramvajskim prijevozom putnika do Mihaljevca te autobusnim od Mihaljevca do Sljemena. Uz postojeće, uspostavit će se novo izlazno-ulazno tramvajsko stajalište na terminalu Mihaljevac, na Ksaverskoj cesti, neposredno prije raskrižja s Gračanskom cestom, kako bi se putnicima osigurao najkraći mogući put od tramvaja do autobusa (i obrnuto).