Valentina Jarnjak Glavas: "Kjo është hera e parë që Bandiç kërcen para faktorëve politikë të parëndësishëm"

Për disa orë, është planifikuar seanca konstituive e Asamblesë së Qytetit, ose ndoshta përpjekja e parë për ta themeluar atë. Zlatko Hasanbegović vizituar të mërkurën në Bujici njoftoi se Kuvendi nuk do të përbënte ende për të filluar negociatat e partnerëve të mundshëm të koalicionit, Milan Bandiç, HDZ, dhe lista e Bruno Esih. A do të presim atëherë deri në fund të korrikut ose do të gjejmë partnerë të tjerë Bandiç !? Ne gjithashtu kemi komentuar mbi këtë dhe tema të tjera të lidhura me redaktorin e Rrjetit të Televizionit dhe gazetarin që ka ndjekur politikën e Zagrebit për më shumë se një dekadë - Valentin Jarnjak Glavaš.

Çfarë prisni nga sesioni konstituiv i Kuvendit të Qytetit, i cili fillon për disa orë?

Çfarë të pres? Unë jam mësuar të mos pres ndonjë gjë, sidomos kur bëhet fjalë për Qytetin e Zagrebit apo Kryebashkiakun Milan Bandiq. Kur ai është i shqetësuar, kur ai është ai që drejton fjalën kryesore, sidomos kur ai është aq i heshtur sa ai është i heshtur tani kur bëhet fjalë për të gjitha kombinimet, gjithçka është e mundur. Unë mendoj se Kuvendi do të jetë i përbërë, por jo i pari. Gjithçka shkon në këtë drejtim, e shohim atë dhe ndryshimin e saj në pozicionin rreth sheshit Marshall Tito, edhe pse mendoj se është një falsitet i tmerrshëm politik për të.

Pse?

Pa marrë parasysh se çfarë kam thënë unë nuk pres asgjë, sepse gjithçka është e mundur, kur është fjala oo Zagreb dhe në Bandiç, asnjëherë më parë, ose të paktën shumë rrallë, aq sa unë e ndjek punën e tij dhe Kuvendit, do të thotë dhjetë vitet e fundit, është faktorë jo të parëndësishme politike, por le të jetë vërtetë - një forcë e re që u shfaq në Zagreb janë ende të parëndësishme, madje edhe me 6 për qind dhe e hodhi numrin e votave të marra, jo thyer kështu publikisht dhe u gjunjëzua. Realisht, fjalimi i tij në frontin e Akademinë e Muzikës u gjunjëzuar, dhe kjo nuk është e mirë për të parë një të rrituri, njeri i pjekur i cili është termi i gjashtë i zyrës së kryetarit të kryeqytetit.

Pse e bëri atë - ai nuk kishte zgjidhje, por i erdhi keq nën presion nga Bruno Esih dhe HDZ, apo është diçka tjetër, disa marrëveshje të tjera për të cilat ne nuk e di?

Ndoshta, vetëm ndoshta, ekziston një mundësi që ai është për qytetarët në këtë mënyrë u përpoq për të, të paktën në dukje, natyrisht, të dinë se ata janë më të rëndësishme, në mënyrë që ajo pastaj nuk duan të bëjnë kompromis për shkak të Tito Sheshit Marshall dhe e dërgoi në një tjetër zgjedhje. Por le të jemi realist, Milan Bandiç nuk dëshiron të shkojë në zgjedhje të tjera. Ky është alternativa e fundit. Tani, si do ai "spinaq" për vendimin e saj, vendimin e saj të modifikuar, unë mendoj se ne të gjithë e dimë fjalimet e tij të mëdha në lidhje me vetë-sakrificë në Ban Jelacic Square, në të gjitha llojet e premtimeve, pas fyerje gazetarët kur ajo është në të gjitha guxuar të shtrohet pyetja pse nuk ka përmbushur premtimet për shkak Zakonisht gazetarët janë fajtorë për dështimin për të përmbushur premtimet sepse ne jemi ato që jemi me qëllim të keq. Por unë nuk dua të shkoj në arsyet se pse ai e bëri atë dhe si do të justifikojë, unë jam vetëm duke thënë se kjo është hera e parë që ai është drejtpërdrejt tregoi dobësi dhe u gjunjëzua faktorë para se realisht parëndësishme politike.

Ai mori pjesë në Radio Sljeme në temën e Kuvendit, Koalicionit dhe Trumbave Marshallit Tito, dhe ishte mjaft i pakëndshëm me gazetarin, i cili paraqiste pyetje mjaft legjitime për të. A tregon ankth në lidhje me këtë situatë në Zagreb?

Mund të kthehemi vetëm në faktin se ai është i vetmi që nuk do t'i ndihmojë më së paku zgjedhjet e reja në Zagreb. Unë nuk mendoj se edhe SDP duhet të ketë aq frikë nga zgjedhjet e reja si Milan Bandiç, sepse më keq se kjo nuk mund të kalojë, gjithçka që thotë.

A mendoni se ai do të shkojë edhe më keq?

Të gjithë po flasin për më keq se HDZ-ja e kaluar sipas mandateve në Kuvend, aq më keq ishte SDP-ja, por më e keqja ishte Milan Bandiç. Ai humbi zërat e tij, humbi mandatin e tij. Pra, populli i tij dhe vlerësimet e tij që ai dëshiron të vendosë në Kuvend, qytetarët besojnë gjithnjë e më pak. Duhet të flitet për një person që duhet të shqetësohet, sepse numrat e tregojnë atë.

Nëse dhe kur do të konstituohen, a do të jetë koalicion i Bandiç-Esih-HDZ apo dikush tjetër? HDZ, unë besoj, është i sigurt, por a do të vijë dikush tjetër në listën e Bruno Esih?

Çdo gjë është e mundur. Por nëse SDP tha se do të vinte prapa për të mirën e Zagrebit dhe Zagrebit, atëherë unë nuk shoh dallimin në mes tyre dhe HNS-së, dhe ata po bëjnë thirrje për të. Pastaj ata me të vërtetë nuk kanë ndonjë argument për të thirrur HNS se ai bëri diçka të ndryshme. Së dyti, për Darink Kosor, ne mund të mendojmë për gjërat, por vetëm atë që unë vërtet nuk besoj se Darinko Kosor e bëri atë përsëri. Pasi e provon një herë - ai tha se do të vinte prapa, do të bashkëpunonim me Bandiçin, dhe pastaj do ta lëmë dhe kurrë nuk do të themi më shumë ?! Dua të them, nëse dëshiron të shkojë krejtësisht në një pension politik, atëherë ai do ta bëjë këtë. Twice shpikur për të marrë përsëri me të njëjtin njeri, unë me të vërtetë nuk mendoj se edhe Darinko Kosor do ta bënte atë.

Nëse pajtohet dhe pajtohet, a do të zgjasë katër vjet apo do të presim zgjedhje të parakohshme për një apo dy vjet?

Nëse Milan Bandiç ka diçka për të na mësuar, atëherë është më i forti kur ai është më i dobishmi. Ai udhëhiqet nga HDZ - më i fuqishmi kur është më i vështiri, kështu që është logoja dhe slogani i tij. Ajo ishte më i dobëti për presidencën e Boris Sprem Kuvendit qytet, ishte politikisht në gjunjë, nuk ishte një manovër, e cila do të ngrihen nga kati - dhe në rrethana të tilla, pothuajse u bë president i SDP, presidenti kroat. Kjo ishte bindshëm sërish fitoi zgjedhjet lokale, dhe ende kjo nuk ka ndodhur për të shkuar në zgjedhje të parakohshme, me përjashtim kur ajo është e gabuar që një aksident me makinë dhe kjo ishte hera e vetme gjatë mbretërimit të tij shkoi në zgjedhje të parakohshme. Çdo gjë tjetër nuk e ka lënduar kurrë. Nga ana tjetër, për të gjithë atje për herë të parë, ky është mandati i tij i gjashtë, mori atë vështirë, më fort se kurrë dhe një herë çdo gjë ka për ta kthyer, pa marrë parasysh atë që ai donte të jetë kryetari i bashkisë për jetën. Por ndonjëherë gjërat kthehen dhe është ky mandat - dyshoj.