Slaven Letica: "Riemërtimi i Sheshit Marshall në Trg RH është një vendim i mençur nga kryetari i bashkisë"

Slaven Letica, burimi: Facebook

E enjte është planifikuar seancën e parë të Kuvendit të qytetit, ku ata me siguri do të diskutojnë Tito Square Marshalli që Milan Bandiç, në fund të fundit, dëshiron të ndërrojë emrin Republika sheshin kroate. Kënaqur kohën Bruno Esih dhe përfaqësues nga lista e saj, dhe është i kënaqur me HDZ, por jo SDP, HNS dhe deputetët u mblodhën rreth iniciativa Zagreb është e jona. Ne të gjithë e komentuam këtë me Leticën sllave ...

Ndërsa shikoni situatën me sheshin Marshall Tito - Milan Bandiç të hënën ka ardhur me idenë e riemërtimit në Trg Republike Hrvatske. Pra, ai e la referendumin dhe sugjeroi riemërimin, pse e bëri këtë?

Mendoj se, duke folur politikisht, shumë mençuri vendosi të prerë nyjen Gordiane, sepse një referendum do të çojë vetëm në ndarjet e thella në mesin e qytetarëve të Zagrebit dhe simbolikisht ndau në dy familje të mëdha politike, e cila do të jetë deri në referendum dhe pas referendumit konfliktuale dhe të urryer. Pra, ky është një vendim i mençur nga kryetari i bashkisë.

A është e mundur që kjo nuk është vetëm një vendim i mençur, por diçka tjetër - ndoshta Bandiç u lirua nën presionin e Bruno Esih dhe HDZ, ose ndoshta ndonjë marrëveshje tjetër me HDZ dhe të tjerët. Për shembull, Tito nga Zagrebi, por edhe paneli i HOS nga Jasenovac?

Jo, kjo nuk është ajo. Ai e bëri këtë vendim fjalë për fjalë në pesë minuta, e udhëhoqi atë në mënyrë të pavarur nga vetë, natyrisht, duke llogaritur faktin se Asambleja e Qytetit ka një shumicë të qëndrueshme. Nuk ka teori komploti në lidhje me këtë. Në fakt, pas gjashtë vjetësh, e pranoi iniciativën në atë kohë të nënshkruara vendasit 500 njohur, nisma për Marshal Tito Sheshin riemëruar si Republikës Square kroate.

Çfarë thoni për këtë propozim, a është kjo zgjidhja më e lumtur? Disa njerëz nuk e pëlqejnë atë emër sepse ata thonë se i kujton ato të ish Republikës së Trgës, Sheshi i Ban Jelacit sot?

Pashë disa budallenj që kishin një interpretim të tillë. Republika e Kroacisë është një shtet i pavarur, anëtar i Bashkimit Evropian dhe Trg Republike Hrvatske nuk ka të bëjë fare me Republikën e atëhershme të Trg-së. Ai as nuk e quajnë tregun kroat se vetëm Sheshin e Republikës, por mund të mendoj e Jugosllavisë. Pra Jelacic meritave është marrë tregun e tij, metaforike ai kështu ka fyer Republika e Qytetit të Zagrebit dhe të vendimit të kryetarit të komunës, Kroacia do të marrë tregun e saj, pasi ajo tashmë në Zagreb kanë disa vende të tjera -. Republikës së Austrisë, Francës dhe kështu me radhë ynë atdheu përfundimisht do të marrë sheshin e vet.

A do të mjafton Bandiçi për shumicën në Kuvend, a është ai tani i kënaqur me partnerët e mundshëm?

Unë nuk jam një profet, por nëse Bruno Esih ose Zlatko Hasanbegoviç duhej të mashtroheshin, mendoj se ata do të bënin një lloj vetëvrasjeje politike. Unë pashë se ajo Hasanbegović jonizues duke thënë se ajo do të quhet Sheshi i Republikës Masalačka, duke treguar se ai mund të ketë qenë njeri i zgjuar shkencërisht, por që është ende politikisht diletant. Republika e Kroacisë nuk mund të jetë ironike në këtë mënyrë dhe unë mendoj se ky vendim e solli Bandiç për ta marrë ose për ta lënë situatën. Por sigurisht që ai do të duhet t'u ofrojë partnerëve të koalicionit diçka që do të ofrojë, siç është Presidenca e Kuvendit, në disa komisione më të rëndësishme, ndoshta ai që riemëron rrugët.