VIDEO: Željka Markić - "Referendumi i Titos është shmangia e marrjes së përgjegjësisë"

Nëse një nga sheshet më të bukura të Zagrebit ende mban emrin e Josip Broz Tito ose ai do të duhet të kthejë emrin e tij të vjetër - Teatri, ose ndoshta Sheshi i Universitetit, qytetarët e Zagrebit ndoshta do të vendosin për një referendum të avokatuar nga kryetari Milan Bandiç. Por referendumi është kundër të drejtës dhe të majtë - e majta nuk dëshiron një referendum për shkak se ajo nuk dëshiron ndryshimin e emrit, por e drejtë kjo nuk do të duan të, sepse, dhe vetëm kërkon ndryshim. Për të ndryshuar emrin e Trg maršala Tita është edhe Željka Markić me të cilët biseduam për këtë ...

A duhet të ndryshohet emri i sheshit Marshall Tito?

Është absolutisht e nevojshme të ndryshohet emri i sheshit të Marshallit Titos në Sheshin e Teatrit dhe të largohet turpi që kryeqyteti i Kroacisë ka një shesh që mban emrin e kriminelit.

Si është e mundur që ne të dimë se çfarë Tito ka të bëjë me njerëzit e papëlqyeshëm dhe se sot ka kaq shumë mbrojtës që janë kundër ndryshimit të emrave?

Tito ishte një diktator në krye të një partie të vetme që udhëhoqi regjimin komunist ku ai u vra, demografët tanë thonë, rreth 300 mijëra njerëz. Jo për të përmendur persekutimin e të burgosurve politikë, si dhe vitet e 90. Pra, nuk ka dyshim se ai është një kriminel, një diktator dhe ata që e mbrojnë atë mbrojnë disa nga pozicionet dhe privilegjet e tij në shoqërinë kroate. Është e papranueshme në një shoqëri demokratike, dhe në kundërshtim me vendimin e Këshillit të Evropës, për dikë që ka udhëhequr regjimi komunist është duke u përpjekur amnisti nga përgjegjësia dhe për të mbajtur emrin e tregut. Është sikur dikush të sugjerojë të bëjë një referendum nëse sheshi mund të thirret nga Musolini, Hitleri ose Paveliç. Kjo është plotësisht e papranueshme, nuk ka shpjegim të arsyeshëm për një gjë të tillë.

Mbrojtësit e Titos thonë se ai ka bërë kaq shumë të mira, kështu që ata e justifikojnë atë që bëri, si e komentoni atë?

Është e pamundur të justifikosh krimet e dikujt dhe të vrasësh disa gjëra të tjera që ai ose ajo bëri para ose pas asaj që ishin në rregull. Pra, kjo është e papranueshme, kjo është një vrasje relativizmit dhe krime që njeriu mund të, nëse ju jeni i mirë në atë, ju vrasin ata me të cilët nuk jeni dakord, por ju jeni duke bërë një të mirë publike - dhe më pas kjo është e gjitha e drejtë. Pra, cili është sistemi dhe kush është në histori, përveç Titit.

Në Memorial Day në Marshalli Tito Square organizoi tubim në mbështetje të emrit të këtij tregu, dhe disa prej tyre me anë të Facebook e tyre edhe të kërcënuar ", duke hequr kokën" nëse ka një ndryshim emrat?!

Këto njoftime vetëm konfirmojnë se ata që i tregojnë antifashistëve që janë kundër fashizmit janë në të vërtetë avokatë të komunizmit dhe pikërisht këtë është problemi. Unë plotësisht pajtohem me anti-fashizmi, anti-fashizmi është me të vërtetë vlerë rreth të cilit të gjithë të mblidhen, ose mbrojtjen e komunizmit dhe barazimi i anti-fashizmi dhe komunizmi është krejtësisht e papranueshme. Dhe ata që do të jetë në treg në fakt duke u përpjekur për të rehabilituar një regjim kriminal, dhe për këtë arsye ajo duhet të trajtohet si në qoftë se dikush është duke u përpjekur për të rehabilituar regjimin e ustashëve, në të njëjtën mënyrë.

Dhe nëse marshala e Trgës e quan luftën Antifashiste Trg?

Ky shesh duhet të thirret ashtu siç është quajtur nga Bashkia e Zagrebit, e cila është Kazališni trg. Çdo gjë tjetër do të ishte një miklim për ata që janë duke u përpjekur për të rishikuar historinë dhe na tregoni se shteti e la diktatorial që la fashizmin e pranueshme, por nuk është e drejtë - por kjo është edhe e njëjtë.

Milan Bandiç propozon një referendum mbi këtë temë, çfarë mendoni ju?

Shpresoj që zoti Bandiç, si një politikan me përvojë që të ketë një pasqyrë të qartë të mjaftueshme për sa e rëndësishme është për të treguar se ajo nuk ka mbrojtur Titon as komunizmin as krimet që ai bëri dhe do të marrë një vendim si kryebashkiak dhe se përgjegjësia nuk do të kaloni të qytetarëve.

Bruno Esih dhe Zlatko Hasanbegovic kërkojnë riemërimin e Sheshit dhe kundërshtojnë një referendum?

Është e papranueshme për një referendum të vendosë nëse Trg do të vazhdojë të thirret për kriminelin, i cili është i papranueshëm në çdo shoqëri të civilizuar.

A jeni kundër kësaj?

Unë pretendoj se mund të provohet përmes një referendumi për të mbrojtur se Tito ishte një kriminel. Pra, duhet të mbarojmë, të mos flasim për partizanë dhe komunizëm, por mund ta ndalojmë vetëm nëse bëhet fjalë për drejtësinë shoqërore. Kjo duhet të bazohet në të vërtetën, kështu që nuk mund të gënjejmë për Titin për të investuar në disa votues. Kjo është e papranueshme. Nëse votuesit mendojnë se Tito duhet të jetë legjitim, duhet t'u dërgojmë një mesazh që është i papranueshëm. Ashtu siç ka edhe votues që mendojnë për të justifikuar Pavelicin. Të dy votuesit dhe të tjerët duhet të marrin një mesazh të qartë nga politika përgjegjëse se kjo është e papranueshme. Njeriu ishte një kriminel, sepse krimineli nuk do të quhet shesh në Zagreb.

Nëse është për të shkuar në një referendum, është e nevojshme që shumica e numrit të përgjithshëm të votuesve të dalë. Është pothuajse science fiction, kështu që nuk ka aq shumë votues në raundin e parë të zgjedhjeve lokale, dhe në referendume, njerëzit tradicionalisht dalin më të ulët se në zgjedhje?

Shikoni, e gjithë kjo me referendumin është shmangia e marrjes së përgjegjësisë. Ne e dimë që ka vendosur në rrugë emrin dhe sheshet, dhe se duhet të marrin përgjegjësi - ose të qëndrojë prapa faktit se tregu është ende quhet nga lig Titi ose të ndryshojë emrin, dhe për një dhe tjetri kërkon përgjegjësi. Nëse dikush menaxhon një qytet kaq të madh me këtë buxhet, atëherë ai mund të vendosë se si do të telefonojë sheshi.