Terry Fox Run trka prikupila preko 200 tisuća kuna za Institut Ruđer Bošković

Organizatori humanitarne akcije Terry Fox Run – agencija MPG, Veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, Zagrebački holding, hotel Esplanade Zagreb i agencija Media Val – potvrdili su konačan iznos sredstava prikupljenih 17. izdanjem humanitarne akcije Terry Fox Run. Riječ je o ukupno 203.233,40 kuna, prikupljenih donacijama do Svjetskog dana borbe protiv raka 4. veljače 2017. godine. Cjelokupni iznos bit će doniran Institutu Ruđer Bošković za dva projekta – nastavak istraživanja identificiranja novih biomarkera raka dojke te za nadogradnju kapitalne opreme nužne za razvoj znanja u području imunologije. Službeno uručenje donacije bit će organizirano 11. veljače, u sklopu Svečane Akademije kojom će se obilježiti 50. obljetnica Hrvatske lige protiv raka.

Rak je već sad jedan od glavnih uzroka smrti u brojnim razvijenim zemljama, a očekuje se da će u idućim desetljećima postati glavni uzrok smrti u svim regijama svijeta. Unatoč istraživanjima raka koja se provode desetljećima i ogromnim uloženim sredstvima u ova nastojanja, pad smrtnosti od te bolesti nije zadovoljavajući. Kako standardna kemoterapija i novi, ciljani lijekovi nisu uspjeli izliječiti najveći dio populacije oboljele od raka, sintetiziraju se i testiraju novi spojevi s protutumorskim djelovanjem.

ukazivati na intenzitet i invazivnost bolesti ali i rezistenciju na kemo i radioterapiju. Ovom donacijom nastojat ćemo rasvijetliti mehanizam djelovanja tog parametra sa mogućnošću primjene u praksi.”

S obzirom na to da je ovogodišnji prikupljeni iznos znatno veći od prijašnjih godina, dio donacije bit će usmjeren i na projekt koji vodi prof. dr. sc. Mariastefania Antica, čija su istraživanja vezana za vrstu raka imunosnih odnosno hematopoetskih stanica te koji proučava promjene molekula i signala koji utječu na razvoj limfocita.