Rusija je u Siriji prvi put u zračnim napadima upotrijebila novi tip kasetnih bombi,  priopćio je u nedjelju Human Rights Watch (HRW).

Bombe su namijenjene uništenju oklopnih vozila, a upotrijebljene su prije tjedan dana u zračnom napadu jugozapadno od Alepa, priopćio je HRW sa sjedištem u New Yorku.

Konvencijom iz 2008. koju je potpisalo 98 država kasetne bombe su zabranjene jer imaju širok raspon djelovanja i ostavljaju iza sebe neeksplodirane male bombe tzv. ‘zvončiće’ rezultirajući civilnim žrtvama za vrijeme napada, ali i nakon njega.

Aktivisti sirijske oporbe rekli su da su kasetne bombe također bile upotrijebljene u zračnim napadima blizu bojišta sjeverno od Hame u središnjoj Siriji, gdje su vladine snage uz potporu ruskih borbenih zrakoplova zadnjih dana osvojile teritorij.

“Uznemirujuća  je činjenica da je u Siriji upotrijebljena nova vrsta kasetnog streljiva  jer će od toga stradavati civili i u vremenu koje tek dolazi”, rekao je Nadim Houry, voditelj HRW-a za Bliski istok.

Human Rights Watch kaže da ne može potvrditi jesu li kasetne bombe upotrijebljene u Kafr Halabu, jugozapadno od Alepa, bacile sirijske ili ruske snage.

HRW  napominje da su sirijske snage više puta upotrijebile kasetne bombe u civilnom ratu koji je počeo prije četiri i pol godine.

Dodaju da su ih bacili i ekstremisti Islamske države u napadu na kurdski grad Kobane prošle godine. (Hina)