zračne snage

Rusija je u nedjelju pozvala britanskog atašea za obranu u Moskvi nakon što je britanski list objavio, kako kaže London, netočno izvješće da je njegovim pilotima dana dozvola da napadnu ruske borbene zrakoplove ako se na njih bude pucalo.

Britanski tabloid Daily Star Sunday, naveo je riječi neimenovanog visokog obrambenog dužnosnika kako je samo “pitanje vremena” prije nego se britanski lovci upletu u sukobe s ruskim zrakoplovima zbog Iraka.

Moskva je ovoga mjeseca započela bombardirati pobunjenike u Siriji podržavajući svojega saveznika predsjednika Bashara al-Assada. Britanija, koja želi da Assad odstupi, provodi zračne udare na militante Islamske države u Iraku, ali tek treba odlučiti hoće li proširiti svoje akcije na borce Islamske države koji se bore sa Assadovim snagama u Siriji.

Glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova rekao je u priopćenju da je ataše imao sastanak u ruskom ministarstvu obrane nakon što je zatražilo “pojašnjenje glede netočnog novinskog izvješća o naredbama RAF-u u Iraku”.

Ruske novinske agencije javile su ranije da je bitanski ataše za obranu pozvan kako bi objasnio izvješća.

Ataše je ponovio britansku zabrinutost zbog ruskog bombardiranja u Siriji, za koje London kaže da usložnjavaju stanje u toj zemlji, rekao je glasnogovornik.

(Hina)