Mikko Kousa, 27-godišnji Finac rodom iz Lahtija, novo je pojačanje hokejaškog kluba Medveščak koji radi sve ne bi li momčad dobila na širini koja kvalitetno može izdržati sve nenadne situacije.

Kousa će tako pojačati obranu Medvjeda koju već čine Jesse Saarinen i Tuukka Mäntylä.

“Potpisali smo novog braniča, Finca Mikka Kousa. Danas stiže u Zagreb, a momčadi će se priključiti kada se vratimo s gostovanja. Mikko je izrazito talentiran ofenzivni branič, iznimnih klizačkih sposobnosti. Voli se priključiti prodorima te je jako dobar powerplay igrač. Drago mu je što se priključuje Medvjedima i što će svojim dopinosom pomoći napretku u pozitivnom smjeru“, izjavio je sportski direktor Medveščaka Aaron Fox.

Ovaj branič dolazi iz uspješne sportske obitelji (njegova sestra je igračica golfa, a otac je bio finski nogometni reprezentativac), a veći dio svoje karijere proveo je u Finskoj. 2007. bio je juniorski prvak Liige igrajući za Pelicanse, a godinu kasnije izabran je u All-Star momčad te na kraju regularne sezone imao najviše golova među svim braničima (15). U seniorskim vodama prvi puta ozbiljnije igra u sezoni 2008./09., a dvije godine kasnije mijenja sredinu te s HIFKom dolazi do naslova prvaka u koji ugrađuje 28 bodova kroz 69 utakmica.

Iduća promjena okruženja donosi prvo, kratkotrajno zadržavanje u KHL-u u momčadi Torpeda iz Nižnje Novgoroda, no nakon svega 19 utakmica put ga odvodi na kraj sezone u švedski MODO iz kojeg se vraća u Liigu gdje potpisuje za Jokerit. Jokerit iduće sezone ulazi u KHL, a Kousa ostaje u Liigi kao član Lukka u čijim redovima je imao jednu od najproduktivnijih sezona karijere s 36 skupljenih bodova, što je veliko postignuće za jednog braniča. Lukko je poražen u sedmoj utakmici polufinala doigravanja.

U obranu nacionalne vrste prvi puta je pozvan 2006. pod U18 selekciju, a dvije godine potom i na Svjetsko prvenstvo kategorije U20. Od 2011. standardno dobiva pozive u seniorsku vrstu.

(Hina)