Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin upozorio je u ponedjeljak predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović da se mora držati Ustava te da mandat za formiranje nove vlade treba dati onome tko ima saborsku većinu te joj je zamjerio kako je glasnogovornica HDZ-a i da ne radi u skladu sa svojim ustavnim ovlastima.

Grbin je reagirao na nedjeljni intevju Grabar Kitarović RTL televiziji koja je na pitanje kome će povjeriti mandat – relativnom pobjedniku ili onome tko joj donese potreban broj potpisa, odgovorila kako će vrlo pozorno, s velikom odgovornošću prema hrvatskim građanima koji su ju izabrali, uzeti i obzir sve okolnosti i donijeti odluku.

Poručio je predsjednici da prestane voditi kampanju i da se drži svojih ustavnih ovlasti. Zamjerio je da je u tom intervjuu pokazala nedostatak jasnog stava te da je spremna negirati ili relativizirati volju hrvatskih birača.

Ustav je vrlo jasan, a posebice njegov članak 98 koji kaže da se mandat za sastav Vlade može povjeriti samo onome tko dokaže da ima natpolovičnu većinu u Saboru. Mandat za sastav Vlade mora se povjeriti onome tko ima podršku barem 76 zastupnika i to nije hipotetsko pitanje već jasno pitanje na koje predsjednica mora dati jasan odgovor.

Ona ima određene i vrlo jasne ovlasti, a jedna od njih nije da bude glasnogovorinica HDZ-a, i da dopušta da se predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko skriva iza njenih skuta, rekao je.

Pozvao je predsjednika HDZ-a Tomislava Kramarka na direktno sučeljavanje s predsjednikom Vlade i SDP-a Zoranom Milanovićem. Podsjetio je kako je sučeljavanje normlano u raznim europskim zemljama prije izbora i dodao kako je na jednoj nacionalnoj televiziji trebalo biti organizirano predizborno sučeljavanje na što je SDP pristao. Grbin je također optužio HDZ da se skriva što iza skuta predsjednice, što iza timova.

Upitan da komentira to što je predsjednica više puta i u inozemstvu kritizirala hrvatsku vladu, ali da nije spremna da je ministri kritiziraju, Grbin je kazao da je u demokratskom društvu svatko podložan kritici. Ali , nastavio je, kada predsjednica Grabar Kitarović govori o tome da se nju ne smije kritizirati, a posebno kritizira ministra unutrašnjih poslova Ostojića onda je to posebno licemjerno.

Ona razgovara sa službenim Beogradom, Budimpeštom, a u svakom od tih razgovora kritizira vladu RH a kada se netko drzne reći joj da nije u pravu onda na to uvrijeđeno reagira, rekao je.

Podsjetio je da su ministri “Ostojić i Kotromanović svaki dan na terenu i svaki dan komuniciraju s hrvatskim policajcima i volonterima te promatraju što se događa i pomažu izbjeglicama te je ironično dodao kako misli da oni “imaju puno pravo odgovoriti onome tko se u Budimpešti igra strojovođe”.

(Hina)