Kiša i hladno vrijeme dodatno otežavaju izbjegličku krizu pa izbjeglice, koje u valovima stižu na jug Srbije, satima stoje na hladnoći čekajući da budu registrirani kako bi dalje mogli nastaviti put, dok lokalni Crveni križ u ponedjeljak upozorava da su neophodne kišne kabanice, topla odjeća i obuća, javljaju elektronički mediji u Beogradu i regiji.

Zbog velikog broja ljudi središnja ulica u Preševu je zatvorena za promet, osim za automobile humanitarnih organizacija, medicinskih i volonterskih ekipa i vozila opskrbe, a situaciju posljednja dva dana dodatno komplicira to što su se, zbog obilnih padalina i neodgovarajuće kanalizacijske mreže u ovom gradiću, podrumi i dvorišta više kuća našli pod vodom.

Objekt prihvatnog centra, u kojem ima mjesta za oko 800 izbjeglica, nije ugrožen, ali izbjeglice koje pristižu jesu, jer u svakom trenutku na registraciju vani čeka i po 1.500 ljudi, skoro dvostruko više nego što su kapaciteti privremenog prihvatnog centra.

“Organizacija je loša, izbjeglice nekoliko kilometara moraju pješačiti da bi na kraju, zgurani u red koji zna biti veoma dug, čekali satima na kiši i hladnoći, kako bi bili registrirani. Ima mnogo obitelji, majki s bebama, starijih ljudi… Država Srbija ima nedovoljan broj računala za njihovu registraciju. Iz Preševa autobusima, koje plaćaju 35 eura, nastavljaju put ka Hrvatskoj”, objavio je poral Kontrapress, uz nekoliko desetaka fotografija s terena.

Srbijanska vlada gradi dodatne kapacitete za prihvat izbjeglica u obližnjem Bujanovcu i taj bi objekt, kako je prošlog tjedna najavio resorni srbijanski ministar Aleksandar Vulin, trebao biti izgrađen “za nekoliko dana”.
Po podacima Crvenog križa, kroz Preševo je u posljednja 24 sata prošlo oko 5.000 izbeglica, kojima su zbog lošeg vremena sve potrebnije kišne kabanice, obuća i odjeća.

U Prihvatnom centru od nedjelje do ponedjeljka ujutro podijeljeno je više od 3.000 obroka, a tajnik lokalnog Crvenog križa Ahmet Haljimi kaže kako hrane ima dovoljno za idućih par dana.

“Posljednjih nekoliko dana konstatno dolazi oko 5.000 migranata dnevno i za taj povećani priljev smo osigurali hranu za idućih nekoliko dana. U zadnja 24 sata podijelili smo više od 3.000 obroka. Međutim, otkako je počelo loše vrijeme i kiša, nedostaju nam kabanice, pogotovu manji brojevi za djecu. Zato pozivam sve koji mogu pomoći da osiguraju kabanice i obuću”“, izjavio je Haljimi za Radio-televiziju Srbije.

Kuhane tople obroke migranti mogu dobiti i na volonterskom štandu, koji su organizirali volonteri iz nekoliko europskih zemalja koji u velikim posudama kuhaju juhe, tijesto i palentu, a kako kažu, dnevno podijele i više tisuća obroka juhe.

Migranti, koji po više sati stoje ispred centra u redu dugom oko 200 metara, ustrajni su da, unatoč dugom putu, umoru, kiši i hladnoći, nastave putovanje “u neku od zemalja zapadne Europe”.

“Nije problem kiša, iako malo duže čekamo na papire, a čim ih uzmemo nastavljamo dalje. Djeci je hladno i mokra su, ali smo mnogo toga već izdržali““, izjavio je za RTS Haim iz Sirije, koji putuje s troje djece.

Po podacima Crvenog križa, posljednji tjedan kroz Preševo je prošlo oko 25.000 migranata koji iz Preševa najčešće odlaze u Šid autobusima, premda su odnedavno migrantima na raspolaganju i dva vlaka, ali se oni ipak odlučuju za autobuse jer je, kako navode, bolja organizacija, a i brže se stiže na odredište.

Srbijanski resorni ministar Aleksandar Vulin ocijenio je prošlog tjedna da je pomoć od 17 milijuna eura, koju je Europska komisija dodijelila Srbiji i Makedoniji za zbrinjavanje izbjeglica, “značajna, ali nedostatna”.

(Hina)