Dugometražni prvijenac hrvatske redateljice Ivone Juke, “Ti mene nosiš” proglašen je najboljim filmom ovogodišnjeg festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma LET’S CEE, koji je u nedjelju završio u Beču.

U konkurenciji 118 filmova svih rodova i dužina nagrađena je i hrvatska manjinska koprodukcija, “Život s Hermanom H. Rottom” autorice Chintis Lundgren, koji je osvojio posebno priznanje žirija u konkurenciji kratkometražnog filma, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Jukin triptih, koji istražuje ženski identitet u ulozi kćeri i što ta uloga može nositi, već je nagrađivan na inozemnim i domaćim festivalima, crnogorski je kandidat za prestižnu američku nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma, a nominiran je i za tzv. europskog Oscara, nagradu Europske filmske akademije.

U filmu glume Lana Barić, Nataša Janjić, Nataša Dorčić, Helena Beljan, Vojislav Brajović, Sebastian Cavazza, Vedran Mlikota i brojni drugi. Za kameru je zadužen Mario Oljača, za montažu Vladimir Gojun, za glazbu Teho Teardo, scenografiju potpisuje Ivan Ivan, a kostimografiju Ivana Zozoli Vargović.

Nagrađivani kratkometražni animirani film “Život s Hermanom H. Rottom”, nastao u estonsko-hrvatsko-danskoj koprodukciji, još je jedna festivalska uspješnica. Tu priču o štakoru pankeru čiju ustaljenu svakodnevicu poremeti mala mačka buržujka režijski i animacijski potpisuje Chintis Lungren, a scenaristički Draško Ivezić i redateljica.

Bečki festival LET‘S CEE održava se jednom godišnje, predstavljajući ponajbolje filmove iz središnje i istočne Europe, s obzirom da filmovi iz regija geografski i povijesno bliskih Austriji inače teško dolaze do ondašnjih kina. Od prvog izdanja 2012. godine festival je postao atraktivna platforma za autore kinematografija iz tih područja.

Nagradu za životno djelo ovogodišnjeg izdanja festivala, koje se održalo od 1. do 11. listopada,  osvojio je novosadski redatelj Želimir Žilnik.

(Hina)