“Od ponoći do devet sati u Hrvatsku je ušlo 1869 migranata, a trenutačno ih je u prihvatnome centru oko 900”,  rekao je u ponedjeljak glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džigumović, dodajući da ih u Hrvatsku i dalje na dan ulazi između četiri i pet tisuća.

 Tijekom nedjelje u Hrvatsku su ušla 5732 migranta koji su nakon registracije u prihvatnome centru u Opatovcu prevezeni na željeznički kolodvor u Tovarnik, odakle su vlakom stigli na granični prilaz s Mađarskom. Dio izbjeglica iz Opatovca autobusima je prevezen prema graničnome prijelazu Baranjskome Petrovu Selu.

Među izbjeglicama koje su u ponedjeljak oko podneva ušle u Hrvatsku preko Bapske je i Jakub Sulejmani, koji je u prihvatni centar u Opatovcu došao sa sedam članova obitelji. Po vlastitim riječima, bježi iz Iraka jer u toj zemlji više ne nalazi perspektivu za sebe i obitelj te se nada kako će novi dom pronaći u Njemačkoj. Najveći problem tijekom dugog putovanja je hladno vrijeme te se dio obitelji prehladio.

U prihvatnome centru u Opatovcu bila je i talijanska novinarska ekipa koja od Turske kamerom prati sirijskog izbeglicu koji, po riječima prevoditeljice za arapski jezik iz Beograda Marice Rakičević, putuje s njim. U nedostaku novca on je od turske do grčke obale preplivao, a talijanska ga je ekipa pratila iz broda.

“Namjera nam je pratiti ga sve do Njemačke, do kamo odluči otići i o njegovu putu napraviti reportažu”, rekla je Rakičević, koja izbjeglički val s Bliskog istoka u Europu prati već dvije godine te ne misli da će on tako brzo prestati.

“Mislim da će ovo još dugo potrajati, sve god Europa ne zatvori vrata. Još dva milijuna njih u Turskoj je spremno krenuti i mislim da ih u tome neće zastaviti ni nadolazeća zima”, rekla je Rakičević.

Po njezinim riječima, od Atene do granice s Makedonijom izbjeglice putuju prilično ležerno, autobusima i bez veće gužve. Nakon što prijeđu makedonsku granicu, autobusima idu do Tabanovaca, posljednjeg mjesta u Makedoniji, odakle su prisiljeni pješice proći desetak kilometara preko makedonsko-srbijanske granice.
Izbjeglice od Turske do Grčke stižu brodovima i gumenim čamcima, za što plaćaju oko 2000 eura po osobi.

“To su čamci na napuhavanje u koji stane deset do petnaest osoba, ali u njih natrpaju dvostruko više, s pojasevima za spašavanje koji su toliko tanki da ne mogu izdržati teret odrasle osobe. Najčešće ih prije Grčke obale susretne grčka ophodnja, a da ih ne bi vratili, izbjeglice sami probuše čamac kako bi ih morali spašavati.

Kada stignu u Srbiju do Miletovca, uzmu obično taksi kojim putuju do Preševa i tamošnjega izbjegličkog centra, ispred kojega po nekoliko sati čekaju na registraciju kako bi dobili potvrdu kojom u roku od 72 sata moraju napustiti Srbiju, što oni i čine“, rekla je Rakičević i dodala kako su u početku izbjegličkog vala ljudi iz svojih zemalja uglavnom bježali zbog rata i nesreće koja ih je pogodila, a sada, kako joj se čini, prevladavaju ekonomski migranti.
Isto tako, mnogo je onih koji dolaze iz zemalja koje nisu pogođene ratom, rekla je Rakičević i dodala kako među izbjeglicama ima osoba koje raspolažu novcem te da je među njima velik broj muškaraca mlađe dobi koji uglavnom odlaze kako bi izbjegli rat. (Hina)