HDZ je u ponedjeljak optužio SDP i njihova saborskoga zastupnika u bivšem sazivu Peđu Grbina za otvoreni pokušaj kontrole medija i izravni utjecaj SDP-a na medijsko praćenje izbornoga procesa istaknuvši kako je njegov pristup grubi pokušaj sužavanja demokracije i pluralizma.

“Izbori su demokratski postupak u kojemu se stranke natječu za naklonost birača u kojemu oporbene stranke nude programe i rješenja ne bi li ukazale na propuste dosadašnje vlasti. Pristup koji ostrašćeno zastupa Peđa Grbin grubi je pokušaj sužavanja demokracije i pluralizma. Štoviše, u njemu ne samo da nema prostora za stranke izvan dvije velike koalicije, nego nema prostora niti za jednu drugu stranku unutar tih koalicija”, navodi se u priopćenju HDZ-a. Podsjeća se kako je HDZ na dan raspisivanja izbora pozvao sve stranke na sučeljavanje programa, odnosno na sučeljavanje timova. Navode kako redovito nastupaju u medijima koji imaju takav pristup i vesele se suradnji sa svim medijima koji su spremni širiti prostor demokraciji i pluralizmu.

“Današnji istup SDP-ovca Peđe Grbina otvoreni je pokušaj kontrole medija i izravnog utjecaja SDP-a na medijsko praćenje izbornog procesa”, stoji u priopćenju HDZ-a.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin pozvao je u ponedjeljak predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka na predizborno sučeljavanje s predsjednikom Vlade i SDP-a Zoranom Milanovićem. Rekao je da je to normalno u drugim europskim zemljama, dodavši kako je na jednoj nacionalnoj televiziji trebalo biti organizirano sučeljavanje, na što je SDP pristao. Optužio je HDZ da se skriva, što iza “skuta predsjednice”, što iza timova. (Hina)