Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić potvrdio je da se gradi tranzitni centar za izbjeglice u Slavonskom Brodu; ustvrdio da hrvatska policija apsolutno kontrolira i da nema ilegalnih prijleza, a odgovarajući na prigovore da Hrvatska ne registrira izbjeglice, rekao kako je Grčka, koja je u Schengenu, dužna to raditi.

Ministar Ostojić je u razgovoru za Dnevnik RTL-a uponedjeljak navečer potvrdio da se u INA-inom skladištu u industrijskoj zoni u Slavonskom Brodu gradi novi tranzitni kamp u koji će stizati izbjeglice iz Tovarnika.

“Dolaze zimski uvjeti i radi humanijeg odnosa prema tim ljudima, bez obzira što čekaju samo između tri i šest sati na transport, potrebno je poduzeti mjere, da ni ta tri sata ne budu smrzavanje”, objasnio je Ostojić u razgovoru za Dnevnik RTL-a.

Kao prednosti kampa u Slavonskom Brodu naveo je čvrste objekte i željeznički kolosjek u samom kampu, koji će, kaže, olakšati transport izbjeglica i osigurati da zbog njihove nazočnosti ne trpi lokalna zajednica. “Znači, direktno s granice u kamp, registracija, smještaj, pomoć u svemu što je potrebno, eventualno medicinska pomoć i nakon toga tranzitiranje prema Schengenu”, dodao je Ostojić.

Jedno vrijeme će kampovi postojati paralelno u Opatovcu i Slavonskom Brodu

Potvrdio je kako će jedno vrijeme paralelno biti aktivni kampovi u Slavonskom Brodu i u Opatovcu. “Ovime činimo daljnji korak, a to je da se u ovih par sati koje su kod nas ne moraju smrrzavati, da ne riskiramo živote malih beba i djece”, naglasio je.

Ostojić ne očekuje da će transport do Slavonskog Broda značajno produljiti boravak izbjeglica u Hrvatskoj, a naveo je kako je do 15 sati u ponedjeljak u hrvatsku ušlo 162.000 migranata i izbjeglica, a 160.000 ih je napustilo zemlju.

“Šest sati maksimalno se može dogoditi neko produženje radi micanja, ali vlakovi idu stalno, ja se za to ne brinem”, rekao je.

Na pitanje zašto se dopušta prolazak izbjeglica kroz Slavoniju, ali ne i Dalmaciju, Ostojić je odgovorio kako bi transport izbjeglica iz Dalmacije otežalo to što se s dubrovačkog područja ne mogu odvoziti vlakovima, kao i konfiguracija terena te činjenica da policija “ne može biti razvučena na dvije strane”.

“Ne želimo da bilo koja lokalna sredina, a to je obećanje koje će Vlada ispuniti, ima problema s time što je eventualno trpio bilo kakvu štetu. Može biti samo pozitivno, nezaposleni iz tog područja se zapošljavaju na javnim radovima, kupuje se u lokalnim dućanima, prema tome, siguran sam da će to biti, neću reći pozitivna stvar, jer naravno nikom nije ugodno što se sve događa”, kazao je.

Nema ilegalnih graničnih prijelaza

Na upozorenja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kako Hrvatska mora kontrolirati svoje granice, a izbjeglice i migrante propuštati samo preko službenih graničnih prijelaza, Ostojić odgovara tvrdnjom kako “hrvatska policija apsolutno kontrolira i nadzire hrvatsku granicu”.

“Ne radi se ni o kakvim ilegalnim graničim prijelazima. To jest bio prijelaz za malogranični promet, ali je to prostor koji je u ovom trenutku sigurno hrvatska crta granice i tu se ljudi primaju. Istina je da nam prigovaraju da ne registriramo sukladno dublinskoj konvenciji, međutim, mi za taj problem nismo odgovorni. Grčka je kao dio Schengena dužna to raditi”, istaknuo je Ostojić.

Tumači kako Mađarska Hrvatskoj “ne bi smjela dijeliti lekcije”, s obzirom da ni sama ne registrira izbjeglice, već ih samo prosljeđuje prema Austriji te poručio kako “Hrvatska neće postati hot spot ni sabirni centar za izbjeglice koje ne dolaze samo s Bliskog istoka, nego u ovom trenutku iz Grčke”.

“Svi koji iza bodljikave žice koja je dignuta prema Hrvatskoj dovlače eventualno svoje saveznike i protive se politici Europske komisije i gospođe Merkel, imaju priliku da u zajedničkoj akciji Frontexa na grčko-turskoj granici pokažu spremnost i tamo odvraćaju one koji na kraju kroz Hrvatsku dolaze u Mađarsku i Njemačku”, naglasio je Ostojić. (Hina)