Srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je u ponedjeljak, reagirajući na tvrdnje zagrebačkog tiska da ustaše nisu ubile nikog iz njegove obitelji, da se ubijeni od ustaške ruke u njegovoj obitelji broje desecima, te da su i u posljednjem ratu sve kuće Vučića, kao jedne od najuglednijih srpskih obitelji, srušene su i spaljene.

Vučić je, kako se navodi u priopćenju iz njegova ureda, zanijekao navode “da nitko od njegove rodbine nije stradao od ustaša, te da se iskrljivljuje istinu o stradanju svojih predaka u Čipuljiću kod Bugojna”.

“Nikad nisam pomislio da će bilo kome na kugli zemaljskoj pasti na pamet da, kao oružje u borbi protiv država ili lidera drugih država, koristi najbrutalnije laži i napade na nečije obitelji “, naveo je Vučić i dodao da je hrvatski provladin dnevnik Jutarnji list to valjda učinio zbog “političkih poraza koji su doživjeli nakon napada na Srbiju” rugajući se članovima obitelji Vučić.

“Oca moga oca, Anđelka, jednog od najbogatijih srpskih domaćina u selu Čipuljić, ustaše su odvele u prvoj grupi i nedugo zatim likvidirale. Moj otac ga nikada nije ni vidio, jer se rodio nakon njegove smrti. Ubili su ga, a nama su poznata imena ustaških koljača koji su u tome sudjelovali i potkazivača i neposrednih poćinitelja”, navodi Vučić, te dodaje kako je na početku Drugog svjetskog rata ubijena i najbliža rodbina njegova oca.

Vučić je potom pobrojio stradale u njegovoj obitelji u posljednjem ratu, s početka 90-tih, “koji su ubijeni samo zato što su Srbi”.

“I pored svega što se mojoj mojoj obitelji dogodilo, veoma poštujem Hrvate i sve ljude katoličke vjeroispovesti i želim da nam se nikada ne ponove ni 1941. ni 1991.”, naveo je Vučić.

Srbijanski premijer je poručio onima koji brane ustaše i koji prikrivaju njihove zločine da želi manje mržnje, uvjeren da će shvatiti i razumjeti kako “prljavim napadima i besmislenim izmišljotinama nisu donijeli ništa dobro ni svojoj zemlji ni svojoj budućnosti”.

“Srbi i Hrvati imaju bolju i drugačiju budućnost od one koju žeže pojedini medijski i politički djelatnici iz Hrtvatske”, poručio je Vučić i svoju izjavu potpisao sa “sin običnog srpskog izbjeglice Aleksandar Vučić”.

Zagrebački “Jutarnji list” objavio je tekst u kom se tvrdi kako “razotkriva Vučićev mit” jer “Ustaše nisu ubile baš nikoga iz njegove obitelji”, te da Vučić “u najmanju ruku iskrljivljuje istinu” o stradanju svojih predaka u Čipuljiću kod Bugojna”.

(Hina)