UN-ov izaslanik za Siriju Staffan de Mistura rekao je u ponedjeljak da taj dan putuje u Moskvu, odakle odlazi u Washington, dok Rusija pojačava svoje napade.

“Večeras putujem u Moskvu (…) Odmah nakon Moskve odlazim u Washington”, rekao je na tiskovnoj konferenciji u Ženevi.

“Jasno je da je ruska vojna intervencija potaknula novu dinamiku”, dodao je, istaknuvši da se “terorizam može pobijediti samo istodobnim političkim procesom (…) u okviru Ženevske izjave”.

Nakon prve međunarodne konferencije o Siriji (Ženeva 1) 30. lipnja 2012., velesile su potpisale “Ženevsku izjavu”. Predstavljen kao plan za rješavanje krize koji predviđa političku tranziciju, taj je tekst ostao mrtvo slovo na papiru.

Staffan de Mistura je krajem srpnja predložio da se osnuju četiri tematske radne skupine u kojima će biti Sirijci i “kontaktne skupine” koje će zastupati strane u sukobu.

Odgovarajući na upit o sastavu kontaktnih skupina, Mistura je rekao: “Počnimo s dogovorom Rusije i Sjedinjenih Država, koji je po mome mišljenju najpreči”.

Talijansko-švedski diplomat je upozorio da bi najgori scenarij bila “podjela” zemlje.

Mistura je istaknuo da “nema alternative” političkom procesu. “S obzirom na zadnje događaje na terenu, to je još potrebnije nego ikad. Prije smo mislili da radne skupine mogu biti priprema u očekivanju osnutka kontaktnih skupina, a sada je to postalo apsolutni prioritet”, rekao je.

Navodeći podatke UN-a, Mistura je rekao da je od početka ruske intervencije u Siriji oko “40.000 ljudi pobjeglo s područja na kojemu trenutačno jača vojno djelovanje”. Usto je pozvao vlasti u Damasku i Ruse da omoguće evakuaciju civila planiranu u okviru primirja u trima naseljima u Siriji (Zabadani, Fua i Kafraja).

Od 2011. u sirijskom sukobu je poginulo više od 240.000 ljudi, navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava.

(Hina)