Skandal Volkswagena AG s lažiranjem količine štetne emisije plinova ide u Hollywood.

Američki filmski studio Paramount Picture i produkcijska kuća glumca Leonarda DiCaprija dobili su prava na prikazivanje na knjigu novinara New York Timesa Jacka Ewinga o ovom skandalu, ujedno najvećoj krizi u kojoj se našao Volkswagen u svojoj 78-ogodišnjoj povijesti, objavili su u ponedjeljak Paramount i njujorška knjižarska agencija Marly Rusoff.

Prava objavljivanja za knjigu, koja još nema naslova, prodana su ranije ovog mjeseca za šestoznamenkasti iznos izdavačkoj kući Norton, objavila je Marly Rusoff. Očekuje se da će knjiga pokazati kako je načelo “više, bolje, brže” dovelo do jednog od najvećih skandala u korporativnoj povijesti.

Afera Dieselgate trese automobilsku industriju već 10-ak dana nakon što je ustanovljeno da je Volkswagen u 11 milijuna vozila diljem svijeta ugradio software koji lažira rezultate testiranja emisije dušikovih oksida kod dizelskih motora. Najveći europski proizvođač automobila priznao je lažne rezultate testiranja automobila koji su izvezeni u SAD, a njemački ministar prometa potvrdio je da su takva vozila s lažiranim podacima prodavana i diljem Europe.

Skandal je za više od trećine srušio vrijednost dionica kompanije i pokrenuo istrage diljem svijeta.

Dicaprio, producent i zvijezda “Vuka s Wall Streeta”, posredstvom njegove producentske kuće Appian Way, jedan je od vodećih holivudskih boraca za zaštitu okoliša.

Za sada se ne spominju imena mogućih glumaca ili redatelja filma.

(Hina)