Iranski zastupnici odobrili su u utorak nuklearni sporazum s velikim silama sa 161 glasom za, 59 protiv i 13 suzdržanih, tri mjeseca nakon njegova zaključivanja 14. srpnja, objavili su državni mediji.

Zastupnici su glasovali u korist provedbe sporazuma kojim se predviđa ukidanje međunarodnih sankcija nametnutih Iranu u zamjenu za njegovo obvezivanje da se neće opskrbiti atomskim oružjem te da će ograničiti svoj civilni nuklearni program.

Tim se glasovanjem završava često burna rasprava između pristaša sporazuma i njegovih konzervativnih oponenata kojih je većina u parlamentu a koji su ga smatrali povoljnijim za velike sile nego za vlastitu zemlju.

No zastupnici koji su bili protiv tog sporazuma morali su uzeti u obzir zeleno svjetlo koje je tekstu dao iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei, koji ima zadnju riječ o svim velikim pitanjim u zemlji, ali je želio da parlament kaže svoje mišljenje.

Do glasovanja iranskog parlamenta dolazi nakon neuspjeha američkog Kongresa, kojim dominiraju republikanci protivni sporazumu, da ga sruši.

Više ništa ne stoji na putu njegove primjene u svim zemljama potpisnicama: Iranu, SAD-u, Kini, Rusiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj.

(Hina)