Hrvatska gospodarska komora prvi put je nagradila obiteljski smještaj i to u sklopu Drugog nacionalnog Foruma obiteljskog smještaja.

Najbolji restoran je Gourmet restaurant San Rocco (Brtonigla), vinarija Vinotočje Malvasija Karaman, odnosno OPG Anita Karaman (Pridvorje), a najbolje seosko domaćinstvo je Seljačko domaćinstvo Stjepan Čulig u Ozlju. Dobitnici su to prvog mjesta nagrada „Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku“ u kategoriji Okusi Hrvatske.

U kategoriji Obiteljski smještaj najbolji apartman na moru/kontinentu je Vila Barbara u Skradinu. Najbolja kuća za odmor na moru je Residence Lantoni (Mlini), a na kontinentu kuća Sobol (Delnice). Najboljim pansionom proglašen je Vuglec Breg (Škarićevo), a Villa Ivanić (Josipovac, Osijek) najbolji je urbani Bed&Breakfast. U kategoriji Cikloturizam i smještaj bez barijera prvo je mjesto pripalo Villi More (Janjetići, Lovran), najbolji integralni hotel je Srce prirode Srakovčić (Gorica Lipnička, Ribnik), a najbolje seosko domaćinstvo je Ivica i Marica odnosno OPG Nada Piljić (Karana). Posebno priznanje za unapređenje pansiona u hotel kategorije tri zvijezdice dodijeljeno je Pavlu Jerkoviću, vlasniku Ville Neretve iz Metkovića.

„Hrvatska gospodarska komora dodjeljuje već 19 godinu zaredom nagrade „Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku“. Od ove godine te su nagrade proširene i na druge sadržaje u turizmu. Uz već postojeće, za hotele, kampove i marine, uvedene su i nagrade za DMC (engl. Destination Management Company), hostele, obiteljski smještaj, charter kompaniju, restorane te seoska domaćinstva“, rekla je direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić Jurić na dodjeli nagrada 12. listopada u Poreču. Nagrade su dobitnicima uručili potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i finanacije Josip Zaher, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić i pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković.

„U početku je izgledalo nemoguće ocijenjivati obiteljski smještaj. Razlog tome je raspršenost takvog oblika smještaja po svim dijelovima RH. Ipak, ocijenjivanje je uspješno provedeno, ali tek će slijedeća godina biti pravi izazov za privatne iznajmljivače“, objasnio je predsjednik Zajednice obiteljskog turizma pri HGK Nedo Pinezić.

Predsjednik udruženja ugostiteljskih djelatnosti Ivan Bogović rekao je kako turistički djelatnici koji rade u vinarijama, seoskim gospodarstvima i raznim oblicima agro turizma čine veliki broj u ukupnom broju turističkih djelatnika Hrvatske. No, to je dokaz kako „mali čovjek“ koji se bavi turizmom svojim radom i zalaganjem može pridonijeti ukupnoj turističkoj slici naše zemlje.

Nagrade su dodijeljene u sklopu 2. Foruma obiteljskog smještaja koji organizira Zajednica obiteljskog smještaja HGK, a podržavaju ga i Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica. Zlatni partneri FOS-a su Rba, Zaba, Grawe, Metro, Realcroatia.