Napetosti između Izraela i Palestinaca dosegnule su vrhunac u utorak kada je izvršeno više napada u Jeruzalemu i središnjem gradu Raanani u kojima su ubijene najmanje dvije osobe, a ranjeno je više od 20, javljaju svjetski mediji.

Prvo je zabilježen napad nožem u Raanani, u kojemu je jedan Izraelac lakše ozlijeđen, a nakon njega su uslijedila dva odvojena napada u Jeruzalemu pa onda još jedan u Raanani.
Dvojica napadača otvorila su vatru i izbola putnike u autobusu u Jeruzalemu. Pritom je ubijena jedna osoba, a ozlijeđeno je pet. Policija je jednog napadača ubila, a drugog je uhitila.
U drugom napadu u Jeruzalemu, koji se dogodio gotovo istodobno, napadač se zaletio vozilom u ljude na autobusnoj postaji, a zatim ih počeo bosti nožem. Jedna osoba je ubijena, a nekoliko je ozlijeđeno.
U drugom incidentu u Raanani ranjeno je četvero ljudi.
Već dva tjedna traju pojačani sukobi u Izraelu i na palestinskim teritorijima, djelomično potaknuti muslimanskim nezadovoljstvom zbog posjeta Izraelaca Platou džamija u jeruzalemskom Starom gradu i posebno džamiji al-Aksi. U tim je sukobima poginulo najmanje šest Izraelaca i 27 Palestinaca, među kojima osmero djece i devetero napadača.
Glavne palestinske skupine, uključujući Fatah i Hamas, u utorak su proglasile “Dan bijesa” u Gazi, istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali, a čelnici izraelskih Arapa pozvali su na prosvjede.
Strahuje se da bi novi val sukoba mogao potaknuti novu palestinsku Intifadu.

(Hina)