Međunarodni istražitelji zaključili su da je zrakoplov na letu MH17 u srpnju 2014. srušila raketa zemlja-zrak tipa BUK ispaljena iz zone na istoku Ukrajine pod nadzorom proruskih pobunjenika, izvijestio je u utorak nizozemski dnevnik Volkskrant.

Dnevnik citira tri izvora koja su “pridonijela izradi izvješća” o uzrocima nesreće, koji bi u utorak u 13.15 sati u Nizozemskoj trebao objaviti Nizozemski ured za sigurnost, koordinator međunarodne istrage.

Boeing 777 tvrtke Malaysia Airlines na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur srušen je 17. srpnja 2014. na istoku Ukrajine, zoni sukoba proruskih separatista i vladinih snaga. Poginulo je 298 osoba u letjelici, od kojih dvije trećine Nizozemaca.

Ukrajina i SAD otad tvrde da su letjelicu srušili separatisti raketom zemlja-zrak tipa BUK kojom ih opskrbljuje Rusija. Moskva odlučno odbacuje te optužbe i prstom upire na ukrajinske snage.

Po izvoru koji citira Volkskrant, izvješće sadrži karte na kojima se može vidjeti nekoliko mjesta s kojih je mogla biti ispaljena raketa, sva u zoni pod nadzorom pobunjenika.

(Hina)