Na pročelju zgrade HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u utorak je postavljen natpis “Karamarko, dođite na Sex!”, čime se aludira na baletnu predstavu “Sex” koja će premijerno izvesti u tom kazalištu 16. listopada.

Natpis je postavljen uz prije postavljene natpise na kojima se ponavlja riječ “Sex” kao najava tog baleta. A na facebook profilu HNK Ivana pl. Zajca objavljeno je: “Umjesto uvjeravanja Tomislava Karamarka da daleko bolje od njega znamo što je kultura, pa i ona hrvatska, a o narodu i kazalištu da ne govorimo, odlučili smo pozvati ga da smiri živce i dođe u naš HNK na – SEX! Nema vrijedne kulture, pa ni hrvatske, bez dobrog SEXA! Pa nije ni Nikola Šubić Zrinski samo ratovao za domovinu!? U boj, u boj! Na sex, na sex! Složni braćo i sestre, sestre i sestre, braćo i braćo!”

Karamarko je na predizbornom skupu u Rijeci u nedjelju, 11. listopada rekao kako riječko Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u posljednje vrijeme svojim programom nije ni hrvatsko ni narodno, nego je postalo prostor nove kulturne okupacije i izrugivanja hrvatskoj kulturi i narodu, ali da se bliži čas kad će se to promijeniti.

Balet “Sex” koreografa i redatelja Balazsa Baranyaija na programu je HNK kao prva baletna premijera ove kazališne sezone. Baranyai je na današnjoj najavnoj konferenciji za novinstvo rekao da je “sex” iz naslova baleta velika inspiracija jer je višeznačan pojam s obzirom na to da na engleskom jeziku znači doslovno ono što se čini intimno kod kuće, ali i spol.

“Pitali su me ovih dana hoće li u baletu biti golih plesača ili drugih provokacija. Smatram da je pitanje što je provokacija uopće. Ono što je nekome provokacija drugome je još više provokativno, a trećemu nije uopće”, rekao je.

(Hina)