U dramatičnom raspletu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2016. godine, Turska je pogotkom Selcuka Inana u posljednjim trenucima utakmice pobijedila Island 1-0 te izborila direktan plasman na Europsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj.

Turcima je pomogao i Kazahstan koji je na gostovanju pobijedio Latviju 1-0, te je gurnuo na začelje ljestvice. Inan je posebno rastužio Mađare koji su do minutu prije kraja utakmice u Istanbulu bili putnici na EP, no ovako će morati u dodatne kvalifikacije. Play-off je izborila Bosna i Hercegovina koja je u ‘ludojj’ utakmici u Nikoziji u sudaru s direktnim suparnikom pobijedila Cipar 3-2. Za iznenađenje cijelih kvalifikacija pobrinula se Nizozemska koja je osvojila četvrto mjesto u skupini A i ispala, te tako prvi put nakon 1984. godine neće nastupiti na europskoj smotri.
Turcima je za plasman na EP, osim domaće pobjede protiv Islanda trebao i trijumf Kazahstana. Kazahstanci su svoj dio posla obavili, no kada je Turska u 78. minuti pri rezultatu 0-0 ostala s igračem manje, činilo kako će Mađari biti najbolja trećeplasirana ekipa. Ipak, Inan je golom u 89. minuti izazuvao euforiju na stadionu u Konyji.
Iz skupine A plasman na EP izborili su i Češka, te Island. Česi su u zadnjem kolu u Amsterdamu pobijedili Nizozemsku 3-2 i osvojili prvo mjesto. Golove za Čehe zabili su Pavel Kaderabek (24), Josef Šural (35) i  Robin van Persie (66-ag), dok su golove za ‘Oranje’ zabili Klaas-Jan Huntelaar (70) i Robin van Persie (83).
U skupini B direktan plasman na EP i prije zadnejg kola izborili su Belgija i Wales, a u dodatne kvalifikacije ide Bosna i Hercegovina. Naši susjedi su u Nikoziji pobijedili Cipar 3-2 te osvojili treće mjesto u skupini. Gosti su poveli, Cipar je okrenuo na 2-1, da bi BiH s dva gola stigla do važne pobjede. Golove za goste zabili su Haris Medunjanin (13, 44) i Milan Đurić (67), dok su strijelci za Cipar bili Konstantinos Charalambides (32) i Nestoras Mytides (41).
Belgija je potvrdila prvo mjesto u skupini pobjedom protiv Izraela 3-1, dok je Wales bio bolji od Andore 2-0. (Hina)