Demokratska kandidatkinja za Bijelu kuću Hillary Clinton žestoko je napala bivšeg računalnog stručnjaka u američkoj obavještajnoj službi NSA-u Edwarda Snowdena u televizijskoj raspravi u utorak, ocijenivši da bi morao na sudu odgovarati za svoje postupke.

“Prekršio je zakon Sjedinjenih Država”, rekla je Clinton u prvoj debati demokratskih predsjedničkih predizbora u Las Vegasu. “Mogao je biti zviždač, postaviti sva pitanja koja je postavio i mislim da je mogao potaknuti pozitivnu reakciju”.

“K tome je ukrao veoma važne informacije koje su nažalost dospjele u puno loših ruku. Dakle, mislim da se ne bi trebao vraćati ovamo a da ne snosi posljedice”, rekla je, odgovarajući na pitanje o eventualnoj zatvorskoj kazni.

Bivša državna tajnica Baracka Obame i prije je izražavala žaljenje što je Snowden pobjegao iz SAD-a pošto je u lipnju 2013. novinarima otkrio informacije o zlouporabama Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), što je izazvalo međunarodni skandal.

Edward Snowden, koji od 2013. živi u egzilu u Rusiji, rekao je i da su informacije koje je prikupljala NSA uvijek bile sigurne. Tvrdi da ih je samo prenio novinarima i da ih više ne posjeduje.

Senator Bernie Sanders, politički suparnik Hillary Clinton, pohvalio je raspravu koju su potaknula Snowdenova otkrića i koja je navela američki Kongres da prihvati reformu.

“Imamo pravo braniti se od terorizma, ali to se može učiniti tako da se ne gaze naša ustavna prava i naše pravo na privatnost”, rekao je taj senator u vezi s američkim zakonima o elektroničkom nadzoru.

(Hina)