Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg boravit će u srijedu i četvrtak u službenom posjetu Crnoj Gori, što će, kako ističu u vladi u Podgorici, imati osobitu važnost u kontekstu predstojeće odluke Sjevernoatlantskog saveza o pozivu Crnoj Gori da postane članica.

Sjevernoatlantsko vijeće NATO-a (NAC), najvažnije tijelo Saveza, održat će, kako se navodi, zajedničke sjednice sa najvišim crnogorskim dužnosnicima.

“Prvi posjet NAC-a Crnoj Gori, koji se realizira ususret prosinačkom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a, bit će prilika da se najviši predstavnici NATO-a upoznaju sa daljnjim napretkom Crne Gore u ključnim reformskim oblastima, s naglaskom na vladavini prava i javnoj podršci”, ističe se u priopćenju crnogorske vlade.

Najavljeno je da će se Stoltenberg i zastupnici NATO-a susresti i s čelnicima parlamentarne oporbe. Međutim, iz oporbenog saveza Demokratski front, koji već 16 dana prosvjeduje ispred crnogorskog parlamenta tražeći ostavku premijera Mila Đukanovića, najavili su da neće prisustvovati tom sastanku, već će pozvati Stoltenberga da im se pridruži na prosvjedu i da razgovara s okupljenim građanima.

Stoltenberg je na sjednici Parlamentarne skupštine NATO-a, koja je prije dva dana održana u norveškom gradu Stavangeru, rekao kako je Crna Gora napredovala u više područja, i poručio da osjeća rast podrške za upućivanje poziva toj državi za članstvo u Savezu.

“Crna Gora je zaista napredovala, kad je u pitanju vladavina prava, uspostavljanje neovisnog sudstva, ali i kad je u pitanju modernizacija vojske i obavještajnih službi”, rekao je čelnik NATO-a.
On je, dodao je, ohrabren napretkom, i poručio da neće prejudicirati odluku o pozivu u prosincu, kao i da bi bilo pogrešno da sad donosi zaključke. “Ali osjećam rast podrške za poziv Crnoj Gori”.

“Posljednja podrška stigla je od Bijele kuće, pod uvjetom da Crna Gora nastavi napredovati u ključnim oblastima”, kazao je Stoltenberg.

(Hina)