Menadžment trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku ubuduće će se birati uz pomoć specijaliziranih agencija za posredovanje pri zapošljavanju, odnosno tzv. headhunting agencija, odlučila je u srijedu Vlada.

Vlada je, naime, na sjednici donijela Uredbu o kriterijima za provedbu javnog natječaja za imenovanje predsjednika i članova uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.
Bitna novost je sudjelovanje specijaliziranih agencija za posredovanje pri zapošljavanju tj. headhunting agencija, u izboru predsjednika, članova uprava, ravnatelja ili direktora strateških društava.
Prema prijedlogu uredbe, headhunting agencije birat će kandidate čije stručne i druge radne sposobnosti najbolje odgovaraju potrebama poslodavaca te Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom dostaviti listu nekoliko najboljih. Specijalizirane agencije zaprimat će prijave, putem vlastitih referentnih lista kontaktirati potencijalne kandidate, procjenjivati ih te predlagati najbolje.
Plan rada kandidata ocjenjivat će nadležna ministarstva i mišljenja slati Vladinu Povjerenstvu za upravljanje strateškim trgovačkim društvima.
Objavom javnih oglasa i sudjelovanjem specijaliziranih agencija u bitnome se ostvaruje transparentnost postupka kao i stručnost i neovisnost prilikom procjene kandidata, smatraju u Vladi.
Ocjenjuju i da su takva rješenja sukladna Nacionalnom programu reformi i preporukama Europske komisije za povećanjem transparentnosti i odgovornosti u poduzećima u javnom sektoru, posebno u pogledu menadžerskih odgovornosti i kompetencija.

(Hina)