Predsjednik riječke podružnice Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR) Mile Biondić, koji je prošlih mjeseci organizirao prosvjedne aktivnosti u Rijeci, objavio je u srijedu da zamrzava članstvo u HDZ-u jer je nezadovoljan “klijentelističkim vodstvom riječkoga HDZ-a” i njegovim “kukavnim ponašanjem prema braniteljima”.

Na konferenciji za novinare Biondić je podsjetio da je u ime riječkoga UHDDR-a pozvao branitelje da se ne odazovu polaganju vijenaca i paljenju svijeća u organizaciji grada Rijeke na Dan neovisnosti 8. listopada zbog, kako je naveo, “govora mržnje prema braniteljima” izbornog koordinatora SDP-a u 8. izbornoj jedinici Željka Jovanovića.

No, toga dana, rekao je, na Mostu hrvatskih branitelja, polaganju vijenaca su se odazvale neke udruge proistekle iz Domovinskog rata, a najbrojnije je bilo izaslanstvo gradske i županijske organizacije HDZ-a.

“Uz dosadašnje kukavno ponašanje prema braniteljima, taj čin predstavlja ‘točku na i’ oportunističke politike, što je sustavno demonstrira klijentelističko vodstvo riječkoga HDZ-a”, dodao je.

Biondić je istaknuo da je članstvo HDZ-a upoznato sa svime što mu je ta organizacija “montirala u zadnjih nekoliko godina” te kako je on to u interesu zajedništva otrpio, ali sad je previše.

Na novinarsko pitanje boji li se izbacivanja iz HDZ-a nakon ovoga, odgovorio je kako je njegovo građansko pravo upozoravati na nepravilnosti te da od stranke nikad nije tražio ništa, nego je samo radio za boljitak građana i države.

Na pitanje namjerava li prijeći u neku drugu stranku, Biondić je odgovorio kako ima mnogo ponuda te da je na samom početku razgovora.

U vezi s tvrdnjama da je iza prosvjeda koje je organizirao protiv uprave riječkoga HNK stajao HDZ, Biondić je rekao da su prosvjedi “inicirani iz braniteljske populacije” i da je u njima svatko mogao slobodno sudjelovati, a potporu stranke, dodao je, za to nije nikad dobio.

Mile Bondić prije dvije godine većinom je glasova bio izabran za predsjednika riječke Gradske organizacije HDZ-a, koju je Županijska organizacija nakon nekoliko mjeseci raspustila, a Biondić na ponovljenim izborima nije mogao sudjelovati jer je bio suspendiran tijekom disciplinskog unutarstranačkog postupka.

(Hina)