Drugo svjetsko prvenstvo u društvenoj igri “potapanju brodova”, nazvano “Battleship Fiume”, održat će se u Rijeci 24. listopada, a cilj je spasiti od propasti negdašnju lansirnu stanicu torpeda u sklopu bivše istoimene tvornice, istaknuli su organizatori na današnjoj konferenciji za novinstvo.

Prijave za sudjelovanje su u tijeku, a prijaviti se može na štandu na Korzu te online prijavnicom.

Jedan od organizatora Darijan Buković izrazio je zadovoljstvo što građani shvaćaju što bi oživljavanje cjelokupne industrijske baštine značilo za Rijeku.

Kako je rekao, organizatori “Battleship Fiume” uvidjeli su važnost lansirne stanice te s tim uvezi prvog torpeda na svijetu. “Po tome je Rijeka postala svjetski grad, a mi to, nažalost, ne znamo iskoristiti”, istaknuo je.  “Potapanje brodova” će se igrati u neposrednoj blizini lansirne stanice.  Ona je u vrlo lošem stanju i nužna joj je obnova s obzirom na to da je na morskoj obali, izložena snazi valova.

Osim u igri “potapanja brodova”, posjetitelji mogu sudjelovati i u školi izrade papirnatih zrakoplova te kareta – niskih  kolica na kugličnim ležajevima za vožnju nizbrdo. Bit će priređena i izložba izvornih dijelova torpeda te maketa torpeda u prirodnoj veličini.

U organizaciju projekta ove su se godine uključili Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica grada Rijeke, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Muzej grada Rijeke, Muzej “Peek and Poke”, riječka Gradska knjižnica, Klub podvodnih aktivnosti iz Kostrene te mnogi poznati Riječani.