Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u Opatovcu da se zimski tranzitni centar u Slavonskom Brodu radi kako bi ponajprije tijekom zime od nepovoljnih vremenskih prilika bili zaštićeni pripadnici službi koje su angažirane na prihvatu izbjeglica i migranata, a kojih je primjerice u Opatovcu svaki dan više od 700.

“Kao ministar sam dužan misliti na ljude koji puno duže borave ovdje od samih izbjeglica. Tu mislim na policajke i policajce, vojnikinje i vojnike, pripadnice i pripadnike Državne službe zaštite i spašavanja te na volontere. Neću dopustiti da se oni smrzavaju, da budem precizan i jasan”, poručio je ministar Ostojić. Kako je rekao, građanima Slavonskoga Broda ne prijeti nikakva šteta.

Ministar je večeras u Opatovcu primio veleposlanicu Katara šeiku Moza Bin Nasser Bin Ahmed Ali Al-Thani. Katar je donirao 50 tona pomoći.  “Katar je u vrlo kratkom vremenu odgovorio na poziv za pomoć u šatorima i drugoj opremi za zimski tranzitni centar. Poslali su avion s 50 tona najkvalitetnije opreme. Sve je to Vlada Katara poslala u roku od 72 sata i oprema je već uskladištena u Slavonskom Brodu i pripremljena za distribuciju”, rekao je novinarima Ostojić, dodajući kako je riječ o šatorima za smještaj oko 3000 osoba.

“Ono što je najvažnije je da je prijateljska Vlada odmah odgovorila našem pozivu za pomoć, bez ikakvih pitanja”, istaknuo je ministar.  On je katarsku veleposlanicu izvijestio o svemu onome što Hrvatska čini u primanju i tranzitu izbjeglica i migranata prema njihovim odredištima.

Zamoljen da komentira izjavu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da će Hrvatska trebati staviti ogradu na granicu kako bi se zaštitila, Ostojić je rekao kako nikakav zid ne može biti prepreka izbjeglicama i migrantima.

“U cijeloj ovoj situaciji u ovih mjesec dana trpim da mi netko zabija noževe u leđa.  Sjetite se da je na početku bio prijedlog da se napravi živi zid od hrvatskih vojnika. Na kraju vam dolazi da – ako nećete donijeti rigorozne zakone pa nekoga osuditi na pet godina zatvora ako dotakne žicu ili ako nećete pucati u te ljude – nemojte prijetiti praznom puškom i govorit da ćemo na taj način zaustaviti ljude”, rekao je  Ostojić.  Po njegovim riječima, kontrola hrvatske granice je potpuna.

“U ovom trenutku ne bih se osvrtao na svakakva kreketanja jer zaista mi nije potrebno u svemu ovome što smo odradili još i takve stvari slušati”, rekao je Ostojić.

Na primjedbu novinara kako će za dva dana biti punih mjesec dana kako se Hrvatska suočava s izbjegličkom krizom, Ostojić je ocijenio kako nitko nije mogao predvidjeti da bi se izbjeglice mogle uputiti prema Europi.

Po njegovim riječima, Hrvatska nije “kolabirala” prva dva dana izbjegličke krize, već je, nakon što su bili popunjeni svi raspoloživi kapaciteti, donesena odluka da se neće više primjenjivati registracija izbjeglica i migranata po dablinskim pravilima.

“Nismo htjeli prihvatiti da se radi relokacija iz zemlje koja je u Schengenu i koja je to trebala napraviti i da Hrvatska postane ‘hot spot’, odnosno sabirni centar”, istaknuo je Ostojić.

Od početka migracijske krize do večeras do 19 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 174.616 izbjeglica i migranata.

(Hina)