Ukoliko Bosna i Hercegovina želi dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, morat će pristati na prilagodbe privremenog trgovinskog sporazuma koji ima s Unijom kako bi se on počeo primjenjivati i na Hrvatsku, potvdio je voditelj Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark u intervjuu koji je u četvrtak objavio sarajevski “Dnevni avaz”.

Vlasti BiH planiraju molbu za odobravanje kandidatskog statusa podnijeti tijelima EU početkom 2016., a veleposlanik Wigemark je pojasnio kako ona može biti prihvaćena samo uz ispunjavanje jasno postavljenih uvjeta.

“Prvi je uvjet napredak u provedbi plana reformi, a drugi je vezan uz prilagodbu trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) na Hrvatsku. Tu su pozicije jasne, ali mislim da ima prostora kako bi se našlo rješenje za određene proizvode”, kazao je švedski diplomat, dodajući kako BiH mora uspostaviti i jedinstveni mehanizam koordinacije pregovora sa EU.

Prilagodba privremenog trgovinskog sporazuma između BiH i EU vezana je uz činjenicu da je on zaključen prije ulaska Hrvatske u EU pa ga je sada potrebno izmijeniti kako bi se primjenjivao i na Hrvatsku.

Riječ je o pravu Hrvatske da sudjeluje u kvotama odobrenim uniji za bescarinski uvoz roba u BiH, što se u Bruxellesu smatra uglavnom tehničkim pitanjem, no vlasti u BiH uporno odbijaju pristati na to, strahujući kako bi bscarinski uvoz prije svega poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ugrozio domaću proizvodnju.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ranije je pojasnio kao njegova zemlja u pregovorima s EU mora štititi svoje interese te kako inzistira na “apsolutnom reciprocitetu” po načelu kvota za kvotu.

Konkretno BiH traži da joj EU u početnoj fazi osigura kvote za šećer, vino i ribu, što bi značilo mogućnost izvoza tih proizvoda prije svega u Hrvatsku, gdje su oni većinom i bili plasirani do 2013. godine.

(Hina)