Njemačka tajna služba BND, nedavno osumnjičena da je špijunirala u korist Washingtona, za svoj je račun špijunirala i neke druge savezničke zemlje, poput Francuske i Sjedinjenih Američkih Država, pišu u četvrtak njemački mediji.

Njemačka vanjska obavještajna služba BND i prije je bila optužena da je za američku obavještajnu agenciju NSA prisluškivala čelnike francuskog ministarstva vanjskih poslova, ured francuskog predsjednika i Europsku komisiju.

U četvrtak su javni radio RBB i tjednik Spiegel u svom internetskom izdanju ustvrdili da je BND špijunirao, ovaj put za svoj račun, više veleposlanstava i uprava “europskih i savezničkih zemalja”, napose Francusku i SAD, a da to nije u njegovoj ovlasti.

BND, koji se koristio “selektorima” (ključne riječi, imena, brojevi telefona i kreditnih kartica…) koje mu je dostavila NSA, koristio se i svojim vlastitim “selektorima”, pišu ta glasila.

Tako su radili više godina, a s takvom praksom su prestali “u jesen 2013.”

Tijelo parlamentarne kontrole zaduženo da ispita informacije o špijuniranju koje su zadnjih godina izašle u javnost, obaviješteno je o ovome u srijedu navečer i idućeg tjedna treba saslušati agente BND-a, pišu Spiegel i RBB.

U jesen 2013. informacije o prisluškivanju mobitela kancelarke Angele Merkel potaknule su snažnu napetost između Berlina i Washingtona. “Špijunirati prijatelje nipošto nije u redu”, rekla je tada Merkel.

Njemačko pravosuđe je u lipnju odustalo od istrage u vezi s tim.

(Hina)