Prema raspoloživim podacima i meteorološkim prognozama Hrvatske vode na kralovačkom području ne očekuju veliku poplavu kakva je bila prošle godine, a maksimalni vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu očekuje se u noćnim satima, a Korane u petak ujutro, doznaje Hina od djelatnika Hrvatskih voda.

Vodostaj Kupe jutros u 10 sati iznosio je 728 cm, a Korane 683 cm. Očekuje se da će Kupa noćan maksimalno narasti do razine od 769 cm, a Korana do 733 cm.

Prema prognozama, tijekom noći i sutra zbog najavljenih oborina očekuje se daljnji porast vodostaja Kupe i Korane, ali i Mrežnice, Dobre, Gline i ostalih manjih vodotokova na karlovačkom području.

“Očekuju se obilnije oborine, prije svega na karlovačkom i sisačkom području, te je za očekivati uvođenje redovitih, a moguće je i proglašenje izvanrednih mjera obrane od poplava na slivu rijeke Kupe i Save uzvodno od Crnca, a od petka se očekuje postupno smirenje vremenskih prilika s prestankom oborina”, priopćavaju iz Hrvatskih voda.

Biljana Željeznjak, rukovoditeljica branjenog područja, kaže da sada u Karlovcu nigdje nije kritično, ali da nebranjeni dio grada ima ozbiljnih problema, te je za njih najvažnija informacija kako se ne očekuje da će rijeke preći osam metara, kao lani kada je Kupa bila 844 centimetra.

Mi se nadamo da Kupa neće doseći ni osam metara , ali sve na temelju prognoza o očekivanim količinama kiše, a koliko će se točno vode sliti u korita to točno ne može znati nitko, rekla je Željeznjak.

Dodala je da Kupa i Korana rastu po više od deset centimetara na sat.

U gradskoj četvrti Mostanje gradi se zečji nasip

Centar 112 javlja da se u karlovačkoj gradskoj četvrti Mostanje gradi zečji nasip, te da vatrogasci u karlovačkim nebranjenim predgrađima i selima pune vreće s pijeskom i distribuiraju ih na kritične točke.

.Župan Ivan Vučić (HDZ), zapovjednik Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje, rekao je Hini da se stožer nije sastajao jer inforemacije koje on dobiva od Centra 112 i žurnih službi ne upućuju na to da bi gradovi ili općine za sada trebale pomoć.

Sve jedinice lokalne samouprave uspijevaju svu pripremu zaštite od visokih voda obaviti sami, nismo dobili ničiji poziv za pomoć, a ako bude trebalo, angažirat ćemo dodatne snage, naglasio je župan Vučić.

Ujedno se kritički osvrnuo što ga ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, koji su jučer obišli objekte obrane od poplava, nisu o tome obavijestili, kao zapovjednika Županijskog stožera.

(Hina)