Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u četvrtak Europsku uniju da nastavi zajednički raditi na upravljanju najgorom migrantskom krizom od Drugog svjetskog rata i pohvalio napore EU-a u rješavanju te globalne pojave.

“Nadam se da će Europska unija, a i Italija, nastaviti pokazivati globalnu solidarnost”, rekao je Ban u intervjuu za talijanski dnevnik Corriere della Sera.
“Ta je tema prvenstveno važna za Europu i ohrabruje me to što vidim prve sporazume u EU-u o premještanju izbjeglica… Migracija je sad globalna pojava”, kazao je.
Ban je tu izjavu dao uoči summita EU-a koji se održava u Bruxellesu u četvrtak i petak, već četvrti u šest mjeseci kojim će dominirati izbjeglička kriza.
Glavni tajnik UN-a, koji će tijekom dana govoriti u talijanskom parlamentu, također je pozvao Izraelce i Palestince da se bez odgode vrate na pregovore, izjavivši da je razgovaro s čelnicima obiju strana posljednjih dana.
“Stvorena je neodrživa situacija, erupcija nasilja koja je razlog za veliku zabrinutost”, rekao je Ban. “Pokušavam ih vratiti na razgovore.”

(Hina)