Odbor za branitelje Skupštine Grada Zagreba jednoglasno je usvojio prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o osnivanju Ustanove za sveobuhvatnu skrb pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi i Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje.

Ustanovu zajednički osnivaju Grad Zagreb i Udruga Tigar 90/91 Rakitje. Grad Zagreb u Ustanovu daje tri milijuna kuna, a Udruga ustupa Ustanovi jednu polovinu svog Spomen doma u Rakitju.

Iako odluku o osnivanju Ustanove treba još potvrditi Gradska skupština na sjednici idućeg tjedna za očekivati je da će osnivanje jednoglasno proći jer su jučer na matičnom odboru to pozdravili i podržali svi klubovi zastupnika.

To je prva ustanova takvog tipa u Republici Hrvatskoj u kojoj će branitelji moći zatražiti i primiti kompletnu skrb i pomoć. Osim zdravstvene skrbi i rehabilitacije Ustanova će, naime, pružati i smještaj braniteljima i njihovim obiteljima koji se nađu u teškoj materijalnoj i socijalnoj situaciji.

Predstavnici braniteljskih udruga su jučer na Odboru istaknuli kako Ustanova neće biti namijenjena samo zagrebačkim braniteljima nego svim hrvatskim braniteljima ovisno o kapacitetima. Ujedno su branitelji predložili kako bi se trebalo aplicirati i na Europske fondove ne bi li Ustanova proširila svoje kapacitete pa pružala pomoć i ratnim veteranima izvan Hrvatske. Npr, onima iz sukoba koji trenutno traju u Ukrajini.

Za početak će Ustanova imati petero zaposlenih, od čega bi većina trebala biti medicinsko osoblje.

Na kraju sjednice Odbora predsjednik zagrebačkog ogranka Zajednice udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Ivan Tolić neočekivano je zatražio da pročita gradskim zastupnicima jedno pismo.

Pročitao je pjesmu Ivana Kozarčanina, koji je na jučerašnji dan i rođen, koju je posvetio svim braniteljima koji boluju od PTSP-a, ali je ujedno poručio i svim političkim strankama da ih prestanu iskorištavati i manipulirati njihovim imenima u prljavoj političkoj kampanji koja traje.

Njegovo obraćanje možete pogledati u video prilogu, a mi tekst završavamo stihom kojim je svoju pjesmu završio i Ivo Kozarčanin. I koja tako precizno oslikava ovu predizbornu kampanju koja traje 104 godine nakon rođenja tog velikog hrvatskog pjesnika.

“Mrak je i žalosno je, svi su prozori tamni”