Struktura mozga, a ne njegova veličina važna je za inteligenciju, objavila je skupina europskih znanstvenika nakon istraživanja na 8000 sudionika.

Stoljećima su znanstvenici istraživali vezu između veličine ljudskog mozga i inteligencije, a nekoliko je nepotpunih studija sugeriralo da je čovjek pametniji što mu je mozak veći.

Austrijski, nizozemski i britanski znanstvenici detaljno su proučili 88 postojećih studija o tome i, iako su pronašli da postoji mala poveznica između volumena mozga i kvocijenta inteligencije, ustanovili su da ona nije presudna. Umjesto toga, utvrdili su da je struktura mozga ta koja ima veću ulogu u određivanju toga tko je pametniji.

Iako nisu savršeni, testovi inteligencije zasad su najbolji način mjerenja nečije sposobnosti da racionalno razumije svijet oko sebe, da pamti, razlučuje i posjeduje logičke vještine. Zbog toga su znanstvenici usporedili kvocijent inteligencije sudionika istraživanja i veličinu njihova mozga koristeći se metodama skeniranja mozga.

“Iako postoji određena veza, veličina mozga male je praktične važnosti”, rekao je vodeći autor Jakob Pietsching s bečkog sveučilišta. “Umjesto toga, struktura mozga je važniji čimbenik za biološki temelj kvocijenta inteligencije, a veličina je samo jedan od mnogih kompenzacijskih mehanizama kognitivnih funkcija”.

U dosadašnjoj literaturi, kaže Pietsching, veza između volumena mozga i IQ-a bila je pretjerana i precijenjena.

Njihov zaključak potvrđuje i činjenica da je mozak muškarca veći od ženskog, ali nema nikakve razlike među spolovima kada su u pitanju rezultati testova inteligencije. Njihov je rad objavljen u časopisu Neuroscience and Behavioural Reviews.

(Hina)