Vodostaji Kupe i Korane premašili su prognozirane visine i za obje je rijeke na snazi izvanredno stanje, Stožer zaštite i spašavanja Grada Karlovca zasjeda, koordinira se pomoć ljudima, rasteretni objekti i crpke su u punom pogonu i sve raspoložive snage su na terenu.

Korana je u sedam sati dosegla 842 centimetra, 24 više nego što je prognozirano, i vrlo se usporeno ulijevala se u Kupu. Vodostaj Kupe je 840 centimetara, 13 centimetara viši od prognoziranog. Mediji čekaju završetak sjednice Stožera i potvrdu da je najmanje tristo kuća pod vodom te da, kako Hina saznaje neslužbeno na terenu, prijeti poplavljivanje još stotinjak kuća.

Gradonačelnik Karlovca Damir Jelić je nakon noćašnje sjednice gradskog Stožera kritizirao nepouzdanost prognoza, koje, kako je rekao, vode ka opasnosti na terenu. Nema sumnje da u nekoliko zadnjih poplava prognoze za područje Karlovca nisu bile dobre, iako nitko, kazao je, ne sumnja da je rad stručnjaka za hidrologiju i DHMZ i Hrvatskih voda važan za izradu elaborata i studija za potrebe gospodarenja vodama, očuvanja vodnih resursa i za razmjenu hidroloških podataka sa svjetom.

Vodostaji Kupe i Korane premašili su sve dosadašnje prognoze Državnog centra za obranu od poplava. Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda rekao je Hini da se prognostički modeli rade tako da se gledaju količine oborina na pojedinim slivu, zasićenost i morfologija tla i konfiguracija riječnih korita, te da Državni hidrometeorološki zavod, odnosno njegov Sektor za hidrologiju, provodi mjerenja i motrenja na površinskim i podzemnim vodama na području Republike Hrvatske na temelju kojih utvrđuje režime i bilancu voda, priprema hidrološke prognoze i upozorenja. Sve to se radi u skladu s preporukama Svjetske meteorološke organizacije (WMO). Sektor za hidrologiju trenutno prati u Hrvatskoj gotovo 440 hidroloških postaja površinskih i oko 700 postaja podzemnih voda.

U Karlovcu proglašeno izvanredno stanje zbog vodostaja Korane

U Karlovcu je u četvrtak u 22 sata proglašeno izvanredno stanje jer je vodostaj Korane prošao 780 centimetara te je u 23 sata iznosio 795 centimetara, a po prognozi Državnog centra za obranu od poplava ta će rijeka svoj maksimum dosegnuti u petak prijepodne vodostajem od 818 centimetara.

Za rijeku Kupu su u Karlovcu na snazi izvanredne mjere, u odnosu na izvanredno stanje niži oblik opasnosti, jer s 816 centimetara u 23 sata Kupa još nije prijetila izlijevanjem u branjenom dijelu grada, gdje su nasipi i protupoplavni zidovi projektirani za vodostaj od 8,5 metara. Gradonačelnik Damir Jelić izjavio je u četvrtak oko pola noći da je poplavljeno stotinjak kuća, ali da nema žrtava i da svi građani imaju potrebnu pomoć hitnih službi

“Sad strepimo sa svakim centimetrom jer je Korana jako visoka. Ona puni Kupu pa kad prijeđe osam metara, to je opasno, to nikako nije dobro”, rekao je Jelić.

Prema riječima Zorana Čavlovića iz Državnog centra za obranu od poplave, hidrološke prognoze kažu da će Kupa dosegnuti maksimalnu vrijednost od 827 centimetara u ranim jutarnjim satima, što je 17 centimetara niže nego prošle godine u rujnu, kad je bilo potopljeno pet stotina kuća u nebranjenim dijelovima jugoistoka grada. Istaknuo je važnost činjenice da je kiša oslabila i da po prognozama na kontinentu tijekom petka više neće ni padati.

(Hina)