Recentni hrvatski filmovi svih žanrova sudjelovat će tijekom listopada na tri međunarodna festivala, na Međunarodnom filmskom festivalu Tofifest u poljskom gradu Torunu, na Imagine Science Film Festival u New Yorku te na Festivalu Be there! na grčkom otoku Krfu.

Na 13. izdanju poljskog festivala, koji će se održati od 18. do 25. listopada prikazat će se dugometražni igrani film Ivone Juke “Ti mene nosiš”, manjinska hrvatska koprodukcija “Vrapci” Runara Runarssona, te kratkometražni film Gorana Ribarića “Na vodi”, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

“Ti mene nosiš” uvršten je u natjecateljski program “On Air”, koji prikazuje najbolje dugometražne debitantske filmove mladih redatelja, a u ovogodišnjoj konkurenciji je dvanaest naslova.

Islandsko-danska-hrvatska koprodukcija “Vrapci” bit će prikazana u programu “Small country, great cinema”, koji je ove godine posvećen Islandu. Koproducent filma je Igor A. Nola iz MP filmske produkcije, a jednu od uloga u filmu ima Rade Šerbedžija.

Film “Na vodi”, priča o mladom paru koji provodi dan u vikendici pokraj jezera, uvršten je u natjecateljski program kratkometražnih filmova, gdje će biti prikazan s još 30 naslova iz 20 zemalja.

Osmi Imagine Science Film Festival održava se od 16. do 24. listopada u New Yorku. U konkurenciji prikazuje animirane filmove “A.D.A.M.” Vladislava Kneževića i “Glad Petre” Zlonoge, a u ostalim programima festivala prikazati animirani film “Čoban” Matije Pisačića, “Najmanji” Tomislava Šobana i “Amnezijak na plaži” Tomislava Babića.

Ovogodišnji festival prikazat će 116 kratkometražnih i deset dugometražnih filmova, a u fokusu su zrak i sva njegova svojstva (disanje, aeronautika, vrijeme, klima.

Grčki Festival Be there! do 18. listopada u natjecateljskom programu će prikazati filmove “Stakleni čovjek” Daniela Šuljića, “Razgovor” Ane Horvat, manjinsku koprodukciju “Život s Hermanom H. Rottom” Chintis Lundgren te eksperimentalni film Dalibora Barića “Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji”.

U svom petom izdanju taj će festival prikazati 707 filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta koji, prema ocjeni umjetničkog direktora festivala Vassilisa Kroustallisa, “nisu samo izvanredni, nego hrabro i s puno satire odražavaju činjenice i situacije u skladu s temom festivala ‘Mnogobrojna lica Europe'”.

(Hina)