Bosna i Hercegovina zatočenik je njenih političara koji svoju moć koriste za osobni probitak, a zemlju godinama drže u blokadi i daleko od europskih integracija pri čemu neki od njih, poput Milorada Dodika, otvoreno krše Daytonski spotrazum i dovode u pitanje temelje na kojima bi ta zemlja trebala funkcionirati, upozorio je visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko u intervjuu kojega su u petak objavile banjolučke “Nezavisne novine”.

“Politička elita već isuviše dugo ne koristi prilike koje joj se nude da zemlju povede naprijed jer su fokusiraniji na zadržavanje svojih privilegija, nego na promjene koje će pomoći njihovim biračima. Uzalud su potrošili cijelo desetljeće”, kazao je Inzko.

Istaknuo je kako je krajnje vrijeme da se prestane s takvom destruktivnom poltiikom i počnu provoditi reforme koje će od BiH napraviti stabilnu državu koja dijeli europske vrijednosti.
“Nije pitanje hoće li se to dogoditi nego kada. Neka (političari) odmah promijene pristup i vidjet ćemo istinske, opipljive promjene u ovoj zemlji, koje će donijeti koristi običnim ljudima i stvoriti prilike za razvitak”, kazao je austrijski diplomat.

Kao primjer neodgovornog ponašanja naveo je nastojanja vlasti Republike Srpske, odnosno predsjednika tog entiteta Milorada Dodika, da pod svaku cijenu organizira referendum kojim bi se doveo u pitanje opstanak Suda i Tužiteljstva BiH.
Inzko je ponovio kako je riječ o protuustavnom ponašanju koje ozbiljno dovodi u pitanje i sam Daytonski sporazum kao temelj mira u BiH.

Kazao je kako se na ovaj način umjetno izazivaju krize, a zemlja zadržava u prošlosti, čime se samo odgađa rješavanje stvarnih problema poput jačanja gospodarstva i stvaranja boljeg životnog standarda građana.

“Oni koji još sanjaju o tome da žive u državama u kojima svi Srbi žive zajedno, ili gdje svi Hrvati žive zajedno, ili gdje svi Bošnjaci žive zajedno, zaglavili su se u prošlosti. To se neće dogoditi. Prošla su vremena kartografija. Dobre vijesti za njih su da postoji drugi način, a to je put ka članstvu u EU, gdje će se upravo to dogoditi, gdje će svi Srbi, svi Hrvati i svi Bošnjaci biti zajedno”, poručio je Inzko.

(Hina)